Od 14. Jula vozači aktivno koriste novi auto put u Crnoj Gori (Deonica od Smokovca do Mateševa), na koji se čekalo punih 7 godina. Ova deonica ima 20 mostova, 16 dvocevnih tunela i četiri petlje. To je do sada najveći i najsloženiji građevinski projekat u putnoj infrastrukturi Crne Gore. Polovinu deonice čine vijadukti i tuneli, a složenost trase potvrđuje i činjenica vozači iz pravca Podgorice putovanje počinju na 60 metara nadmorske visine, a nakon određenog vremena dolaze do 1.100 metara, u planinskom delu.

02.08.2022.
Dobra vest je da putnici više ne moraju da putuju kroz kanjon Morače, već novom deonicom u dužini od 41 km, od Kolašina do Podgorice.

Vozači koji dolaze iz Srbije, bez obzira na kom graničnom prelazu ulaze u Crnu Goru, na auto-put dolaze magistralnim putem koji vodi kroz Kolašin.

Ubrzo nakon što prođu Kolašin (oko 1 km), naići će na saobraćajni znak koji označava pristupni put koji vodi ka uključenju na auto-put i koji treba da prate. Ako promaše ovo isključenje, jedina opcija je da negde okrenu i vrate, jer drugih uključenja na auto-put u blizini nema.
Od Kolašina ima 11 km do samog uključenja na auto-put koje je kod Mateševa, gde se nalazi naplatna rampa. Cena za putnička vozila biće 3,5 evra za čitavu deonicu, a za motocikle 1,5 evra.

Kada se uključe na novi auto-put, prvi izlaz na koji će naići je Veruša, a zatim Pelev brijeg. Ovi izlazi rade, ali svakako ne vode do mora, pa svi koji idu na obalu, svakako nastavljaju pravo do izlaza Smokovac, koji je i krajnja tačka do sada završene deonice. Maksimalna brzina na auto-putu iznosi 100km/h.

Pravila za vozače

Crnogorska policija napravila je plan prema kojem će saobraćajne ekipe automobilima, motorima i “presretačima” biti danonoćno u patrolama na auto-putu od Smokovca do Mateševa, prenose Vijesti.me.

Na auto-putu, vozač može da se uključi odnosno isključi samo prilaznim putem, namenjenim za uključenje odnosno isključenje sa auto-puta. Vozač prilikom isključenja dužan je da vozilom blagovremeno zauzme položaj na krajnjoj desnoj saobraćajnoj traci i da što pre pređe na saobraćajnu traku za isključenje. Na auto-putu, vozač se mora kretati krajnjom desnom saobraćajnom trakom, osim ako je zauzeta vozilima, koja se kreću manjom brzinom. Saobraćajnom trakom za prinudno zaustavljanje vozila zabranjeno je kretanje vozila, navodi policija.

Vozači teretnjaka, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg i skupova vozila čija je dužina veća od sedam metara, mogu koristiti samo dve saobraćajne trake uz desnu ivicu kolovoza.

U slučaju zastoja na auto-putu, na kojem ne postoji saobraćajna traka za prinudno zaustavljanje vozači su dužni da ostave slobodan prostor za prolaz vozila pod pratnjom i vozila sa prvenstvom prolaza, tako što će vozači u desnoj saobraćajnoj traci zauzeti položaj uz desnu ivicu, a vozači u levoj saobraćajnoj traci zauzeti položaj uz levu ivicu saobraćajne trake. Na auto-putu vozač ne sme da zaustavlja i parkira vozilo, osim na mestima koja su za to posebno obeležena. Vozač ne sme vršiti polukružno okretanje niti da se kreće unazad.

Vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu ili drugog razloga prinuđen da se na kolovozu dužan je da to uradi u traci za za prinudno zaustavljanje i da preduzme mjere da vozilo što pre ukloni sa kolovoza.

Ukoliko ne postoji traka za prinudno zaustavljanje, dužan je vozilo obeleži sigurnosnim trouglom na udaljenosti ne manjoj od 50 metara i obavezno upaljenim svim pokazivačima pravca. Ukoliko se vozač nalazi van svog vozila na kolovozu obavezno mora da nosi prsluk sa reflektujućim osobinama. Zabranjeno je vučenje neispravnog vozila, osim ako je razlog za vuču nastao za vreme kretanja na auto-putu. Tada je vuča dozvoljena do prvog isključenja sa auto-puta. Pešak ne smije stupiti ni kretati se po kolovozu auto-puta, navodi UP, a prenose Vijesti.

Maksmilna brzina na auto-putu je 100 km na čas.

Ukoliko izaberete pogrešnu traku, ili promašite prvo isključenje za more nema potrebe za panikom, jer postoji i drugo. Auto-put je pokriven kamerama i sve što se dešava na njemu prate nadležne službe koje će regovati u svim kriznim situacijama.

U slučaju bilo kakvog problema, iz komandnog centra aktiviraju se sve nadležne službe policija, vatrogasci, ali i oni koji održavaju i nadziru auto-put.