Obzirom na veliki porast broja kućnih ljubimaca, uglavnom pasa, hrana za pse je postala bitna tema. Naime, umesto nekoliko brendova hrane za pse koji su bili u ponudi pre 10 godina, sada je u ponudi mnoštvo brendova od kojih smo izdvojili 6 koji se ističu odnosom cena kvalitet.

18.03.2023.
Iz Kanade nam stiže organska, hladno presovana hrana za pse Orijen. Jako veliki sadržaj svežeg mesa iz slobodnog uzgoja (85%) čini ovu hranu za pse najbližom keto ishrani (klasična mesožderska ishrana sa malo ugljenih hidrata). Velika količina proteina, sa malim udelom ugljenih hidrata čini ovu hranu pogodnom za radne pse i malo ’’jače’’ autohtone rase pasa. U ponudi su razlićite dimenzije granula (Mini, medium i maxi), kao i podela po životnoj dobi (Puppy, adult i senior)

Iz iste kuhinje nam dolazi i Acana hrana za pse, koja je preteča Orijena. Udeo mesa u Acani je 50-75%, a ugljeni hidrati su niskog glikemijskog indexa (u jeftinijim verzijama zob, a u grain free varijantama povrće i mahunarke). U ponudi se nalaze i monoprotein verzije free run duck i grassfed lamb pogodne za pse sa osetljivim stomakom.

Manje poznata, ali izuzetno svarljiva i bogata kvalitetnim sastojcima je španska hrana za pse Gosbi. Sastav hrane za pse ove porodične kompanije obiluje voćem i povrćem a baza je uglavnom slatki krompir i pirinač. Iz ponude se izdvaja Gosbi pačetina monoprotein koja je jako jestiva, ali i pogodna za pse koji imaju problema sa varenjem, tj. osetljive pse.

Iz Inberg fabrike u Boljevcima nam stiže domaći brend - hrana za pse Kudo, koji se uglavnom izvozi. U ponudi su low grain (nizak sadržaj žitarica) varijante koje ne sadrže pšenicu i loše žitarice, a granule su hladno presovane (Cold press) i izuzetno svarljive. Postoje mini i medium maxi verzije granula, kao i podela po životnom dobu (Junior, adult, senior i light)

Sledeća na listi je super-premium hrana za pse Happy Dog, nemačka porodična kompanija stara preko 300 godina. Hrana za pse happy Dog je izuzetno svarljiva, što znači da će jako malo pasa iskusiti stomačne probleme uzrokovane hranom. Supreme sensible linija ne sadrži piletinu ni govedinu, a dehidrirani protein koji se nalazi u hrani je vrhunskog kvaliteta. Povoljna cena je svrstava u brendove boljeg odnosa cena kvalitet.

Iz češke fabrike Vafo Prag nam stiže hrana za pse Brit. Ovu hranu za pse je u Srbiji popularizovao Pet Centar i uživa veliki broj zadovoljnih korisnika. Karakteriše je relativno visok sadržaj mesa u odnosu na cenu, kao i dobra svarljivost, što je čini čestim izborom korisnika hrane za pse u Srbiji. Brit takođe ima hranu za osetljive pse sa jagnjetinom i pirinčem.