Skoro su carinici zaplenili neprijavljen luksuzni sat vredan preko sto hiljada evra, ali su - baš zbog vrednosti sata - carinici zaplenili i automobil u kojem su putnici pokušali da ga prokrijumčare. Kao razlog što se pleni i automobil - porše carera - navedeno je da "vrednost robe prelazi jednu trećinu vrednosti prevoznog sredstva koje se koristilo za prevoz robe" i po osnovu velike vrednosti robe koja se krijumčari, ali i zbog toga što je - namerno prepravljan za potrebe krijumčarenja. Sve je to, ističu, propisano zakonom.

16.02.2022.
„Prevozno sredstvo koje se koristi za prevoz robe koja je predmet prekršaja, propisano je članom 272 , oduzeće se ako vrednost pomenute robe prelazi jednu trećinu vrednosti prevoznog sredstva, kada je vlasnik tog prevoznog sredstva znao ili mogao znati da će se ono koristiti za prevoz robe koja je predmet izvršenja prekršaja“, ističu u Upravi carina.

U istom članu Carinskog zakona navodi se da će se prevozno sredstvo oduzeti bez obzira na vrednost robe koja je predmet prekršaja i na vrednost prevoznog sredstva, ako je vozilo posebno konstruisano, adaptirano, izmenjeno ili na bilo koji drugi način prilagođeno svrsi sakrivanja robe.

"Dakle, prevozno sredstvo može biti oduzeto i na osnovu velike vrednosti robe koja se krijumčari, ali i zbog toga što je namerno prepravljano za potrebe krijumčarenja", pojašnjavaju u Upravi carina.

Jedan od takvih slučajeva je bio upravo pomenuti slučaj zaplene na prelazu Preševo.

Luksuzni sat ''patek filip'', čija je vrednost procenjena na 115.000 evra, nalazio se na ruci makedonskog državljanina koji je upravljao poršeom nemačkih tablica. Za sat, kako se navodi, putnik nije posedovao nikakvu prateću dokumentaciju.

"Kako je propustio da robu prijavi na ulasku u Republiku Srbiju, ručni sat marke 'patek filip' čija je vrednost procenjena na iznos od 115.000 evra privremeno je zadržan, a kako vrednost robe prelazi jednu trećinu vrednosti prevoznog sredstva koje se koristilo za prevoz robe, privremeno je oduzet i automobil", naveli su u Carini.

Sudski postupak vodio se po ubrzanoj proceduri, pošto je reč o stranom državljaninu.

"Prekršajni sud u Preševu je doneo prvostepenu presudu kojom je izrečena novčana kazna od 150.000 dinara i zaštitna mera oduzimanja robe -ručnog sata ''patek filip'' i prevoznog sredstva 'porše 911 karera'", navela je Uprava carina.