Pridruži se!
Pretraga destinacija
$('#selCountry').change(function(){ if($(this).val()) lx('/'+INCDIR+'/x.php?type=idea&selCountry='+$(this).val(), '#selCity'); else $('#selCity').html('').prop('disabled', true); }).val(1).change(); $('#selCity').change( function(){ if($(this).val()) document.location=$(this).val(); } );

Šta videti Veliko Gradište

Smeštaj Veliko Gradište

Izlasci i provod Veliko Gradište

Slobodno vreme Veliko Gradište

Servisne informacije Veliko Gradište

Pridružite nam se

Ponude agencija

Veliko Gradište
Veliko Gradište, Srbija

Veliko Gradište se nalazi u severoistočnom delu Srbije, na Dunavu,  114 km nizvodno od Beograda i pripada Podunavskom regionu ( Braničevskom okrugu). Prostire se na površini od 344 km. Na teritoriji opštine živi oko 23.000 stanovnika smeštenih u 26 naselja. Sedište opštine je Veliko Gradište koje broji oko 5.800 stanovnika i predstavlja administrativni, privredni i kulturni centar opštine.

Nosilac turistečke ponude ovog kraja je svakako Srebrno jezero koje je udaljeno par kilometara od Velikog Gradišta.

Znamenitosti grada:


 • Srce velikogradištanskog pejzaža predstavlja gradski park, Parkpodignut 1908. godine u blizini dunavskog keja, odmah iza glavnog trga. U njemu dominiraju nekoliko kulturno-istorijskih spomenika.
 • U centralnom delu grada nalazi se zgrada Opštine, ranijeg Sreskog načelstva sa poštom i telegrafom. Zgrada ima prizemlje i sprat, u središnjem delu je kula. Nekada je na trgu bila vaga gde se merila roba za izvoz u Beč i Peštu, pa se i danas ovaj trg zove  „Žitni trg“ .
 • Gimnazija u Velikom Gradištu otvorena je 1879. godine. Zvaničan naziv bio je Velikogradištanska gimnazija realka, a od 1882. godine nosi naziv Velikogradištanska niža gimnazija. Sadašnja zgrada sagrađena  je 1928-29. godine, u srpsko-vizantijskom stilu, po projektu  A.K.Jovanovića.
 • Biblioteka „Vuk Karađić“u Velikom Gradištu smeštena je u jednoj od najlepših zgrada u staroj čaršiji. Reč je o zgradi koja je zadužbina Save. Ž. Obradovića i žene mu Kate u kojoj je od 1980. godine bila smeštena apoteka. Pojava prve čitaonice-biblioteke u Velikom Gradištu vezuje se za osnivanje prvog Gradištanskog čitališta 1848. Godine.
 • Zgrada carinarnice sagrađena je na mestu nekadašnje ćumurkane, 1890. godine, u klasičnom stilu sa elementima renesanse i  barokoa, po projektu Milorada Ruvidića. Zgrada se nalazi u ulici Obala Kralja Petra I – i danas je u njoj smeštena Pogranična policija.
 • Crkva Svetog Arhangela Gavrila nalazi se na Žitnom trgu, sagrađena je 1852. godine . Crkva je jednobrodna, spolja su vidljive apside oltarskog i pevačkog prostora, svod je poluobličast, sa horom nad pripratom. Iznad njih nalazi se toranj sa ugrađenim satom.
 • Bivši prostor Doma omladine u Velikom Gradištu, inače zgrada zavoda za zaštitu spomenika, od juna meseca 2012.godine oplemenio je Narodni muzej Veliko Gradište. Nalazi se u ulici Kneza Lazara 40. Muzej u Velikom Gradištu je osnovan zahvaljujući pre svega zaostavštini braće Đorđević, gradištanaca, koji su testamentom iz 1978. godine ostavili svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinuopštini Veliko Gradište, a samo sa jednim ciljem – osnivanje muzeja.Zaostavština koja sadrži oko 1500 muzejskih jedinica mogla bi da se podeli u nekoliko segmenata.

Gastronomija


Veliko Gradište je od uvek imalo veliki broj kvalitetnih restorana, nekada kao mesto sa carinarnicom na Dunavu, Evropskoj magistrali, kada su brodari i trgovci iz svih krajeva sveta mogli da uživaju u kulinarskim specijalitetima ovog kraja, a danas kao turističko mesto sa bogatom tradicijom.

U ponudi su restorani, picerije, barovi, kafane, pivnica, plažni barovi, lokala brze ishrane, diskoteka...

Poznati smo po odličnom noćnom životu, ali i kao destinacija budućnosti za poslovne sastanke, seminare i konferencije. Restorani na Srebnom jezeru su visoke kategorije, a nema toga ko je ostao ravnodušan na kulinarska umeća naših kuvara. Pored standardne ponude kuvanih jela i svih jela sa roštilja, preporučujemo specijalitete od Dunavske riba koja se ovde sprema se na sve načine. Takođe, obavezno treba probati pasulj Gradištanac, lokalni specijalitet.

Najvažnije manifestacije:


 • 13. Januara, tradicionalno, organizuje se veliki doček Srpske Pravoslavne Nove godine na gradskom trgu ispred crkve. Uz veselu muziku, besplatnu hranu i pića i veliki vatromet kao i ponoćnu liturgiju, svake godine na trgu zabavi se veliki broj ljudi. Žurka se kasnije nastavlja u nekom od klubova u gradu.
 • Prvog vikenda u maju, sada već tradicionalno, održava se FESTIVAL CVEĆA I MEDA. Na najlepši način, svake godine ulice sela Kusića i Velikog Gradišta preplavi šarenilo boja i mirisa najboljih cvetnih vrsta, čime se najavljuje dolazak proleća, i početak turističke sezone.
 • Dan Dunava se održava 29.juna. Veliko Gradište slavi najlepšu evropsku reku, na velikoj pozornici u gradskom parku, tik uz Dunav uz prigodan program.
 • Jedna od najatraktivnijih manifestacija za širu publiku je tradicionalna Nacionalna izložba pasa svih rasa prvog vikenda jula meseca.
 • Carevčevi dani - Manifestacija je posvećena Vlastimiru Pavloviću Carevcu, osnivaču Narodnog orkestra Radio Beograda, manifestacija se održava svake godine u julu mesecu.
 • TID REGATA je najveća i najduža rečna Regata na svetu, traje 75 dana i prevesla se preko 2450 km rekom Dunav. Regata je veoma popularna u svetu i pored učesnika iz podunavskih zemalja ima učesnika i sa drugih kontinenata. Svake godine poslednjeg vikenda juna regata kreće iz nemačkog grada Ingolštadta, a završava se početom septembra u luci Sveti Đorđe u Rumuniji na obali Crnog mora. U našu zemlju regata ulazi poslednjeg vikenda jula kod Apatina, a Srbiju napušta polovinom avgusta posle Brze Palanke. Etapna mesta u našoj zemlji su: Apatin, Bogojevo, Bačka Palanka, Novi Sad, Stari Slankamen, BEOGRAD, Smederevo - Jugovo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Brza Palanka… Na regati su zastupljena deca, odrasli i starije osobe oba pola.
 • Pasuljijada  je manifestacija turističko – zabavnog karaktera koja brendira poznatu vrstu pasulja „Gradištanca“, najboljeg  pasulja koji se proizvodi u našoj zemlji i koji  nosi ime po ovom kraju.
 • Tradicionalna manifestacija ALASKE VEČERI koja traje od 1965. godine turističko -kulturnog je karaktera, uz takmičenje alasa u pripremanju alaske čorbe. 2015.godine održaće se 50 ljubilarne Alaske večeri tako da u narednoj godini planiramo veliko proslavljanje manifestacije sa najdužom tradicijom . Alaske večeri planirane su u periodu od 9. do 15. Avgusta 2015.g.
 • SILAFEST (Silver lake Tourfilm Festival) je Međunarodni Festival Turističkog i Ekološkog filma.  Održava se u Srbiji već 16 godina, ali pod nazivom MEFEST, a od 2009. godine menja ime u SILAFEST i održava se u Velikom Gradištu. Sve festivalske projekcije i prateće manifestacije su besplatne i otvorene za sve zainteresovane.
 • JEPURIJADA - predstavlja lovačku turističku manifestaciju koja se održava svake godine, počevši od 2001.god. u selu Topolovnik. Želja osnivača ove manifestacije bila je da se okupe lovačke sekcije koje imaju želje i volje da se takmiče u pripremanju zečijeg  gulaša, ali pre svega da se druže i zabave.
Turistička organizacija Veliko Gradište

Adresa: Vojvode Putnika 2, Veliko Gradište, 12220
Telefon/Fax: +381 12 663 179
E-mail: turistickagradiste@yahoo.com
Web: http://tovg.org

Tagovi: Veliko Gradište, Srbija iskustva putnika, opis mesta, novosti, karta i mapa Velikog Gradišta, sobe, Veliko Gradište smeštaj cene, apartmani u Velikom Gradištu, hoteli Veliko Gradište, turistički vodič Veliko Gradište servisne informacije, vremenska prognoza, kafići i restorani, 409

Preporučite ovo mesto prijateljima:


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Utisci i komentari putnika | Prenesite svoja iskustva


Budite prvi koji će ostaviti komentar

Podeli? facebook   Oceni:


Mapa Velikog Gradišta »

var MapID=409; var Type="city"; var Coo="44.761855,21.51525"; var MapCat=0; Bounds = "44.654032,21.359327,44.768016,21.678229"; PanoTag=false; InitMap(); initUseAbuse(); InitRateIt(); initKomForm(); InitScroller(); InitPostToFB(); toolTip(); skrati();

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Veliko Gradište smeštaj, apartmani, hoteli...

Keserović smeštaj na Dunavu Veliko Gradište Keserović smeštaj na Dunavu

Odmor u najlepšem delu Srbije, u vikend naselju Vinci na samoj obali Dunava. Okruženi borovom šumom i netaknutom prirodom, nudimo vam rekreaciju za sv...
Golubački grad smeštaj na Dunavu Veliko Gradište Golubački grad smeštaj na Dunavu

Hotel "Golubački grad" u Golupcu, izraz moderne arhitekture i savremenog hotelijerstva, nalazi se na desnoj obali Dunava, na samom ulasku u Đerdapsku ...
Dunavski raj apartmani na Dunavu Veliko Gradište Dunavski raj apartmani na Dunavu

Vila Dunavski Raj nalazi se u vikend naselju Vinci, šumi zlatnih borova u blizini obale Dunava odakle pogled seže do Rumunije a deli nas naše nekadašn...
Selo Kusiće Veliko Gradište Selo Kusiće

Na petom kilometru od Velikog Gradišta ka Golupcu nalazi se isključenje za Kusiće, seoce na levoj obali Peka. Nekada poznato po neumornim povrtarima, ...

Popularna mesta u Velikom Gradištu

Manifestacija DANI CVEĆA Veliko Gradište Manifestacija DANI CVEĆA

Selo Kusiće poznato je po proizvodnji cveća. U ovom selu nema kuće bez plastenika sa najboljim cvetnim vrstama. Cveću u čast, meštani su osmislili man...
Manifestacija ALASKE VEČERI Veliko Gradište Manifestacija ALASKE VEČERI

Tradicionalna manifestacija ALASKE VEČERI koja traje od 1965. godine turističko-kulturnog je karaktera, uz takmičenje alasa u pripremanju alaske čorbe...
Selo Kusiće Veliko Gradište Selo Kusiće

Na petom kilometru od Velikog Gradišta ka Golupcu nalazi se isključenje za Kusiće, seoce na levoj obali Peka. Nekada poznato po neumornim povrtarima, ...
Aktuelno na destinaciji
Turisticka Veliko Gradiste
Turisticka preporučuje - Manifestacije i zabava
Veliko Gradište
Manifestacija MOTO SKUP
Manifestacija MOTO SKUP
U organizaciji Moto kluba Stiški orlovi i Turističke organizacije Veliko Gradište, svake godine u maju mesecu se u Majilovcu i Velikom Gradištu organizuje Moto – byke skup na kome ...
Turisticka Veliko Gradiste
Turisticka preporučuje - Arhitektura i znamenitosti
Veliko Gradište
Panorama tvrđave Ram
Panorama tvrđave Ram
Na desnoj obali Dunava, na strmoj kamenoj litici, nalaze se zidine srednjevekovnog grada Rama. Tu se danas nalazi malo selo, nekada poznato kao varoš, koje je ime dobilo po istoime...
Turisticka Veliko Gradiste
Turisticka preporučuje - Interesantno
Veliko Gradište
Festival cveća i meda
Festival cveća i meda
Tradicionalini festival Dani Cveće i meda se održava svake godine u Velikom gradištu. Manifesstacija se nadovezuje proslavu Dabi ceveća u selu Kusići.
Turisticka Veliko Gradiste
Turisticka preporučuje - Muzeji
Veliko Gradište
Narodni Muzej
Narodni Muzej
Misija Muzeja je da proširuje, proučava, dokumentuje, štiti i čuva, legate i zbirke etnološkog, istorijskog i umetničkog karaktera, kao i da istražuje i tumači prošlost opštine Vel...
Turisticka Veliko Gradiste
Turisticka preporučuje - Istorijska nasleđa
Veliko Gradište
Carinarnica
Carinarnica
Zgrada carinarnice sagrađena je na mestu nekadašnje ćumurkane, 1890. godine, u klasičnom stilu sa elementima renesanse i barokoa, po projektu Milorada Ruvidića. Zgrada se nalazi u ...
$(".oglasnaTablaTxt").click(function(){document.location.href=$($(this).find("div a")[0]).css("cursor", "pointer").attr("href");});
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  >  >>
Novosti
Vremenska prognoza Veliko Gradište

Vremenska prognoza Veliko Gradište

Vremenski uslovi i kratkoročna vremenska prognoza u narednih 5-7 dana za Veliko Gradište i okolinu. Saznajte detaljnije informacije o vremenu i pratit...
Novi lokalni članovi
Rajko ristic Dejan Bogdanovic Turisticka Veliko Gradiste

toolTip();
Slična mesta u blizini
Odmor na reci / Jezeru

Daljinomer

Pridruzi se

© 2016. Moja Avantura
društvena mreža za putovanja i zabavu - Pokreće izrada web sajtova beograd
Nudmo Vam izbor ideja za odmor i putovanje, kao i povoljne cene smeštaja u dogovoru sa vlasnicima smestaja. Mi ne možemo biti odgovorni za ispravnost cena i usluga koje su prikazane, pa Vas molimo da kontaktirate direktno sa oglašavačima. Letovanje 2016 Grčka, Turska, Crna Gora aranžmani za putovanja avionom i autobusom. Bikinis

Top