Pridruži se!
Pretraga destinacija
$('#selCountry').change(function(){ if($(this).val()) lx('/'+INCDIR+'/x.php?type=idea&selCountry='+$(this).val(), '#selCity'); else $('#selCity').html('').prop('disabled', true); }).val(1).change(); $('#selCity').change( function(){ if($(this).val()) document.location=$(this).val(); } );

Ponude agencija

Čačak
Čačak, Srbija

Grad Čačak se nalazi u centralnoj Srbiji, u Moravičkom okrugu i smešten je između planina Jelice, Ovčara, Kablara i Vujna. Prema poslednjem popisu, na teritoriji grada živi 115.337 stanovnika.

U svom razvoju prošao je kroz nekoliko faza i svaku od njih karakteriše bogato spomeničko i kulturno-istorijsko nasleđe. Čačak je grad koji je prepoznatljiv po očuvanoj arhitekturi.    

U gradu Čačku i okolini  nalaze se vredni kulturno-istorijski spomenici, koji se vezuju za važne istorijske događaje i ličnosti.

Smatra se da je na ovom području život u kontinuitetu trajao oko 5.000 godine pre nove ere do danas. Iz perioda pre nove ere na različitim lokalitetima otkriveni su predmeti iz bronzanog, gvozdenog doba, kao i predmeti iz ilirske kneževske grobnice, koji se danas čuvaju u Narodnom muzeju u Čačku.

Za vreme rimske vladavine ovim područjem na teritoriji grada nalazilo se rimsko naselje o čemu svedoče ostaci rimskih termi u centru grada.

U periodu srpske srednjovekovne države, današnji Čačak se pominje pod nazivom Gradac. Osnivačem grada smatra se župan Stracimir, brat Stefana Nemanje, koji je i ktitor crkve u centru grada.

Brojne manifestacije, koje neguju kulturnu i narodnu tradiciju i sećanja na značajne istorijske ličnosti, organizuju se u ovom kraju. Neki od tih kulturnih događaja su “Disovo proleće”, “Memorijal Nadežde Petrović”, Sabor fulaša Srbije “Oj, Moravo” i dr.

Čačak je grad sporta sa velikim brojem  sportskih klubova. Košarka, jedan od najpopularnijih sportova u gradu na Moravi, proslavila je čačanske sportiste  i van granica Srbije.

U okolini Čačka nalazi se Ovčarsko-kablarska klisura, poznata po svojim prirodnim lepotama, meandrima Zapadne Morave, velikom broju manastira, flori i fauni. Ovčarsko-klablarska klisura je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašena kao zaštićeno prirodno dobro – Predeo izuzetnih odlika.

U blizini Čačka nalaze se banja Gornja Trepča, Ovčar banja i Slatinska banja u kojima se nalaze termo-mineralni izvori.

Znamenitosti i atrakcije grada:

 • Čačanska crkva, posvećena Vaznesenju Hristovom nalazi se u centru grada i predstavlja najstariju sačuvanu građevinu u Čačku. Hram je sagrađen oko 1190. godine, a ktitor je bio župan Stracimir, brat Stefana Nemanje. Kroz istoriju, ovaj pravoslavni hram je nekoliko puta pretvaran u džamiju i ponovo vraćan u pravaslavnu crkvu.
 • Konak Jovana Obrenovića, brata kneza Miloša Obrenovića, sagrađen 1835. godine. U njemu se sada nalazi postavka Narodnog muzeja, sa svoje tri celine – istorija od neolita do srednjeg veka, Ovčarsko-kablarski manastiri i crkve čačanskog kraja i čačanski kraj u ustancima i ratovima 1804-1941. godine.
 • Umetnička galerija “Nadežda Petrović” osnovana je 1961. godine i jedna je od njstarijih i najznačajnih ustanova u zemlji ovog tipa.
 • Arheološki lokalitet Gradina nalazi se na planini Jelici. Na ovom prostoru nalazilo se naselje još od 6. veka nove ere, sa nekoliko crkava o čemu govore ostaci fresaka, koji su danas izloženi u Narodnom muzeju u Čačku. Arheološka iskopavanja na Gradini još uvek traju.
 • Ostaci rimskih termi u centru grada potvrđuju da je postojalo naselje za vreme rimske vladavine.
 • Na čačanskom groblju nalazi se Spomenik četiri vere, koji je podignut 1934. godine, posvećen ratnicima svih nacija, koji su poginuli za vreme Balkanskih i Prvog svetskog rata na području Čačka. Na spomeniku su uklesani simboli četiri vere, pravoslavne, katoličke, islamske i jevrejske.
 • Spomenik Vojvodi Stepi Stepanoviću, nalazi se ispred pošte u centru grada. Bista predstavlja vojvodu u stojećem položaju i okrenuta je ka kući gde je živeo vojvoda Stepa.
 • Memorijalni kompleks na brdu LJubiću posvećen je ratnicima iz oslobodilačkih ratova i predstavlja nepokretno dobro od izuzetnog značaja. Najznačajniji spomenik  posvećen je Tanasku Rajiću i boju na LJubiću , koji se odigrao 1815. godine.
 • U Ovčarsko-kablarskoj klisuri, pored prirodnih lepota,  nalazi se 9 manastira, crkva  i 2 sveta mesta koja posećuje veliki broj turista tokom cele godine, po čemu je poznata i kao “Srpska Sveta Gora”.

Predlog za izlet:

Ovčarsko-kablarska klisura je usečena izmedju planinskih masiva Ovčara i Kablara,  na 8 km udaljenosti od Čačka i oko 150 kilometara od Beograda.

Ovčarsko-kablarska klisura je zaštićena kao predeo izuzetnih odlika i kao prirodno dobro od izuzetnog značaja svrstano u I kategoriju.  Odlikuje se prepoznatljivim meandrima  Zapadne Morave,  jezerima,  planinama Ovčar i Kablar, izvorima lekovite vode Ovčar Banje i grupom od 9 manastira, crkvom i dva svetilišta  smeštenim na relativno kratkom rastojanju.

Gastronomija - najbolji restorani u gradu

Okolina Čačka je bogata prirodnim resursima, a poznata je kao poljoprivredni  kraj.  Zdravo voće i povrće i mlečni proizvodi čačanskog kraja poznati i su i van granica naše zemlje.  U Čačku postoje mnogobrojni restorani sa domaćim specijalitetima, koje bi trebalo probati kao deo bogate ponude ovog kraja.

Čačak je poznat i po velikom broju pečenjara, koje nude različite vrste pečenja. Kao aperitiv, preporučuje se domaća čačanska rakija, a potom sledi repertoar  specijaliteta sa domaćim  pitama    sa sirom, kajmakom, kupusom spremljenim po tradicionalnoj recepturi u zemljanom loncu i brojnim drugim ukusnim jelima po kojima se ovaj kraj pamti i u koji se gosti našeg grada rado vraćaju.

U gradu Čačku ima nekoliko restorana koji su poznati, imaju dugu tradiciju i turisti ih rado posećuju.
 • Najstarija kafana u Čačku  “Car  Lazar”  nalazi se u ambijentalnoj celini u ulici Cara Lazara, a nekoliko restorana u neposredoj blizini, poznati su po specijalitetima čačanskog kraja.
 • Restorani “Moravski alasi” i “Mladost”,  pored domaće kuhinje, imaju veliki izbor jela od ribe, u kojima ćete uživati uz ugodan enterijer.
 • Restorani  na jezeru  Međuvršje i u Ovčar Banji, u izuzetnom prirodnom ambijentu , predela izuzetnih odlika, u ponudi imaju specijalitete ovog kraja Srbije. “Santa Maria”, “Plaža”, “Lanterna” na jezeru Međuvršje neki su od restorana koje preporučujemo.
 • Za ljubitelje etno ambijenta  i specijaliteta domaće kuhinje u Čačku i okolini nalaze se nekoliko restorana, među kojima se svojom ponudom izdvajaju “Brvnara” u Čačku  i Etno kuća “Erić” u Mrčajevcima.

Najvažnije manifestacije:

 • NOVOGODIŠNJI USPON NA KABLAR - Tradicionalni novogodišnji izlazak planinara na vrh Kablara (889 m)
 • PLIVANJE ZA BOGOJAVLJENSKI KRST - Tradicionalna manifestacija negovanja tradicija na kojoj se nakon praznične liturgije  i litija organizuje plivanje za zaleđeni krst, kao i bogojavljenska akademija
 • SVETOSAVSKI BAL - Tradicionalna manifestacija negovanja tradicija koja se organizuje u sklopu proslave Savindana u Čačku
 • FESTIVAL MASKE - Festival maske za Moravički, Raški i Zlatiborski okrug organizuje se uoči pokladne nedelje. Nakon predtakmičenja po mestima ova tri okruga izabrane najbolje maske se predstavljaju na završnoj priredbi za pokladnu nedelju u Čačku.
 • DISOVO PROLEĆE - Pesnička manifesatacija u čast Vladislava Petkovića Disa i poezije na kojoj su u višedecenijskom trajanju učestvovali svi značajniji pesnici XX veka Prvo Disovo proleće organizovano je 13.aprila 1964.g. kada je pred Disovim spomenikom besedio  Branko V. Radičević
 • ZLATNI POJAS ČAČKA - KK “Borac” u saradnji sa KS nacionalne federacije od 1971. godine organizuje Međunarodni šampionat “Zlatni pojas” najveće i najkvalitetnije takmičenje u karate sportu kod nas.
 • OKRUŽNA SMOTRA DEČJEG FOLKLORA - Tradicionalno takmičenje dečjih folklornih ansambala i grupa sa područja Moravičkog okruga
 • ČAČAK OPEN - Tradicionalni karate turnir koji se organizuje svake godine prve subote u junu
 • GRADSKA SLAVA SPASOVDAN - Tradicionalno obeležavanje slave našeg grada i  čačanske crkve Vaznesenja gospodnjeg
 • DANI FOTOGRAFIJE U SRBIJI - FKK Čačak organizuje: republičku izložbu fotografije, izložbu 10 najaktivnijih autora u prethodnoj godini
 • OVČARSKO-KABLARSKA REGATA - Plovidba, obilazak, razgledanje i uživanje u najlepšem delu Ovčarsko-Kablarske klisure plovilima sa i bez motora od Međuvršja do Ovčar Banje (9 km).
 • UMETNOST I PAPIR - U radu ovog međunarodnog simpozijuma (kolonije) više od decenije okupljaju se umetnici ne samo iz naše već i drugih zemalja. Do sada ih je učestvovalo 170  a među njima i iz Kanade, Grčke, Bugarske, BiH,  Mađarske i Jermenije.
 • KARUSEL - Festival ambijentalne i etno muzike
 • DRAGAČEVSKI SABOR TRUBAČA - Tradicionalni trubački sabor koji okuplja izvođače i posetioce iz celog sveta.
 • KUPUSIJADA - Manifestacija na kojoj se pored zvaničnog takmičenja u pripremanju kupusa iz zemljanog lonca (svadbarski kupus) organizuje i niz kulturno-umetničkih sadržaja.
 • EUROBIRDWATCH - Evropski vikend posmatranja ptica
 • MEMORIJAL NADEŽDE PETROVIĆ - Memorijal Nadežde Petrović najstarija je i jedna od najznačajnijih likovnih manifestacija na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Osnovan je 1960.godine.
 • DAN GRADA ČAČKA - Svečanos koja se organizuje povodom dana Grada na kojoj se na svečanoj akademiji dodeljuju najviša priznanja.

Turistička organizacija Čačka

Javnu ustanovu Turistička organizacija Čačka osnovala je Skupština opštine Čačak, 26. decembra 1997. godine. Osnovne delatnosti organizacije su unapređenje i promocija turizma Čačka, podsticanje izgradnje turističke infrastrukture, organizovanje i učešće u turističkim i drugim manifestacijama i skupovima, kao i drugim  aktivnostima neposredno vezanim  za turizam.   

Informacije:

Turistička  organizacija Čačka
Gradsko šetalište bb, 32000 Čačak
Kontakt: +381 32 343 721, 342 360, Info centar Ovčar Banja: + 381 32 5596 366
E-mai: toc@ptt.rs
Web: www.turizamcacak.org.rs

Tagovi: Čačak, Srbija iskustva putnika, opis mesta, novosti, karta i mapa Čačka, sobe, Čačak smeštaj cene, apartmani u Čačku, hoteli Čačak, turistički vodič Čačak servisne informacije, vremenska prognoza, kafići i restorani, 24

Preporučite ovo mesto prijateljima:


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Utisci i komentari putnika | Prenesite svoja iskustva


Budite prvi koji će ostaviti komentar

Podeli? facebook   Oceni:


Mapa Čačka »

var MapID=24; var Type="city"; var Coo="43.89214,20.348125"; var MapCat=0; Bounds = "43.747413,20.195628,43.953382,20.528767"; PanoTag=false; InitMap(); initUseAbuse(); InitRateIt(); initKomForm(); InitScroller(); InitPostToFB(); toolTip(); skrati();
Aranžmani za putovanja iz Čačka
Kablar - pešačka tura 25/3/2018

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Čačak smeštaj, apartmani, hoteli...

Smeštaj Monte Carlo Čačak Smeštaj Monte Carlo

U prelepom prirodnom okruženju,  na ulazu u Banju GORNJA TREPČA nalazi se privatni smeštaj Vila “MONTE CARLO”. Potreba za mirom i odmorom posetilaca i...
Privatni smeštaj Grof Čačak Privatni smeštaj Grof

Privatni smeštaj Grof se nalazi u samom centru Atomske banje, udaljen je 300 metara od centra za rehabilitaciju i kupališta. Smešten u mirnom i prijat...
Vila Atomski cvet Čačak Vila Atomski cvet

Atomski cvet se nalazi u samom centru Atomske banje gornja trepca, I najblizi smo specijalnoj bolnici I lekovitim izvorima. Vec vise od tri decenije ...
Stacionar Atomska banja Čačak Stacionar Atomska banja

Jedna vrsta smeštajnih kapaciteta jeste stacionar sa ukupno 102 postelje u jednokrevetnim, dvokrevetnim, višekrevetnim sobama i apartmanima. Sve sobe ...
Pansion Zdravljak Čačak Pansion Zdravljak

Restoran sa sobama "Zdravljak" se nalazi u centru banje Gornja Trepča u neposrednoj blizini izvora lekovite vode i Prirodnog lečilišta. ''Zdravljak''...
Vila Biciklisti Čačak Vila Biciklisti

Vila Biciklisti smeštena je u Atomskoj banji Gornja trepča na veoma atraktivnoj lokaciji, udaljena je 250 metara od centra za rehabilitaciju, u neposr...
Hotel Vujan Čačak Hotel Vujan

Hotel Vujan raspolaže sa 122 ležaja, odnosno sa 52 jednokrevetne i dvokrevetne sobe i 5 dvosobnih apartmana. Hotel Vujan ima tri sprata, na prvom i dr...
Kuća Milošević Čačak Kuća Milošević

Kuća Milošević predstavlja idealno mesto za vaš odmor. Nalazimo se u užem centru Banje Trepče,na samo 5 minuta od stacionara. Kuća je kompletno oprep...

Popularna mesta u Čačku

Manastir Vavedenje Čačak Manastir Vavedenje

Ne zna se tačno vreme gradnje manastira Vavedenje. Prema predanju na koje se oslanjaju Vuk Karadžić i Joakim Vujić, manastir su osnovali Sveti Sava i ...
Ovčarsko-Kablarska klisura Čačak Ovčarsko-Kablarska klisura

Jedna od najživopisnijih klisura u Srbiji nalazi se u centralnom delu zemlje i spaja Čačansku i Požešku kotlinu. Klisura između šumadijskih planina Ov...
Manastir Sretenje Čačak Manastir Sretenje

Manastir Sretenje se nalazi u izuzetnom prirodnom okruženju, na zaravni ispod vrha Ovčara. Nedostatak pouzdanih dokaza podstaklo je ljude na stvaranje...
Aktuelno na destinaciji
Moja Avantura
Moja preporučuje - Verski objekti
Čačak
Manastir Vavedenje
Manastir Vavedenje
Ne zna se tačno vreme gradnje manastira Vavedenje. Prema predanju na koje se oslanjaju Vuk Karadžić i Joakim Vujić, manastir su osnovali Sveti Sava i njegov otac Simeon, dok istraž...
Privatni smeštaj
Čačak
Smeštaj Monte Carlo
Smeštaj Monte Carlo
U prelepom prirodnom okruženju,  na ulazu u Banju GORNJA TREPČA nalazi se privatni smeštaj Vila “MONTE CARLO”. Potreba za mirom i odmorom posetilaca i gostiju banje, definiše usluge koje Vam nudimo. Izdvojena od gužve i buke, Vila Monte Car...
Moja Avantura
Moja preporučuje - Manifestacije i zabava
Čačak
Kupusijada Mrčajevci
Kupusijada Mrčajevci
Kupusijada u Mrčajevcima je kulturno-turistička manifestacija čiji je cilj promovisanje tradicije ovih prostora, kulture i narodnih običaja. Centralni događaj je takmičenje u sprem...
Galerije i pozorišta
Čačak
Galerija Nadežda Petrović
Galerija Nadežda Petrović
Umetnička galerija "Nadežda Petrović" Čačak ima bogatu izlagačku delatnost. U proteklih 47 godina koliko Galerija intenzivno izlaže publika je imala prilike da vidi preko 166 grupnih i samostalnih izložbi i 23 Memorijala. Ove izložbe su pre...
Restorani
Čačak
Restoran Romansa
Restoran Romansa
U prijatnom ambijentu restorana Romansa u Čačku, uz zvuke starogradske muzike, svake večeri od 17h provedite najlepše trenutke. Kvalitetna hrana, piće, muzika i prijatelji su garancija nezaboravnog provoda u restoranu Romansa u Čačku.
$(".oglasnaTablaTxt").click(function(){document.location.href=$($(this).find("div a")[0]).css("cursor", "pointer").attr("href");});
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  >  >>
Novosti
Guča Vikend Tura 7-9. avgust

Guča Vikend Tura 7-9. avgust

Mirna i živopisna varošica  Guča , smeštena u srcu Dragačeva, osvojila je svetsku slavu zahvaljujući Saboru trubača, najvećem saboru ovoga tipa u s...
Dragačevski sabor trubača 2013.

Dragačevski sabor trubača 2013.

Od najobičnijeg sabora u crkvenoj porti, kakvi su organizovani po svim srpskim selima, „Dragačevski sabor trubača" postao je svetski poznata manifest...
Manifestacije u Čačku

Manifestacije u Čačku

“Dani zdravlja” “Dani zdravlja” je manifestacija koja se održava na Dan slave - Banje, MZ Gornja Trepča i Prirodnog lečilišta sa vrlo raznovrsnim sad...
Novi lokalni članovi
Vesna Djukic Dušica Janjić Ivan Radosavljević Dragan Pantovic Vasilija Orašanin

toolTip();
Slična mesta u blizini
Veći gradovi

Daljinomer

Pridruzi se

© 2016. Moja Avantura
društvena mreža za putovanja i zabavu - Pokreće izrada web sajtova beograd
Nudmo Vam izbor ideja za odmor i putovanje, kao i povoljne cene smeštaja u dogovoru sa vlasnicima smestaja. Mi ne možemo biti odgovorni za ispravnost cena i usluga koje su prikazane, pa Vas molimo da kontaktirate direktno sa oglašavačima. Letovanje 2016 Grčka, Turska, Crna Gora aranžmani za putovanja avionom i autobusom. Bikinis

Top