Pridruži se!
Pretraga destinacija
$('#selCountry').change(function(){ if($(this).val()) lx('/'+INCDIR+'/x.php?type=idea&selCountry='+$(this).val(), '#selCity'); else $('#selCity').html('').prop('disabled', true); }).val(26).change(); $('#selCity').change( function(){ if($(this).val()) document.location=$(this).val(); } );

Ponude agencija

Budimpešta
Budimpešta, Mađarska

Budimpešta (približno mađarski izgovor: "boo-dah-pesht") je glavni grad Mađarske. Sa jedinstvenom, mladalačkom atmosferom, svetske klase klasične muzičke scene, kao i pulsirajući noćni život sve više cenjen među evropskom omladinom, i poslednji ali ne najmanje važan reprezet je izuzetno bogata ponuda prirodnih termalnih kupatila, koji Budimpešta karakterišu kao jedan predivnih i užitak stvorenih evropskih gradova . Zbog svoje arhitekture, Budipešta je dobila nadimak "Pariz istoka". Godine 1987. Budimpešta je dodata u listu svetske baštine UNESCO za kulturni i arhitektonski značaj Dunava, Budim Castle kvartal i Andrassi Avenue.

Klima u Budimpešti je vlažna kontinentalna sa toplim ili vrlo toplim letima. Zima (novembar do početka marta) može biti hladna i imati malo sunca. Sneg je prilično česta pojava tokom godine, a nocne temperature od -15 ° C (5 ° F) nisu retke od sredine decembra do sredine februara. Prolećnih meseci (mart i april) nose promenljive klimatske uslova, sa brzim porastom prosečne temperature. Vreme krajem marta i aprila je često veoma prijatno tokom dana i sveže noću. Budimpešteino dugo leto - u trajanju od maja do sredine septembra - je toplo ili veoma toplo. Budimpešta ima toliko prolećnog sunca kao i mnoga mediteranska odmarališta. Iznenadne teške kiše se takođe javljaju, naročito u maju i junu. Jesen u Budimpešti (sredinom septembra do kraja oktobra), karakteriše malo kiše i dugi sunčani dansa umerenim temperaturama.

Šta videti u Budimpešti

Većina poznatih znamenitosti Budimpešte su koncentrisane na Castle Hill na Budimu, Pešti i u centru duž reke šetališta. Glavne znamenitosti na Castle Hill su:

 • Kraljevska palata (Kiralii Palota). Najpopularnija atrakcija na brdu. Prva je poznata zgrada ovde gde Kraljevski dvor stoji danas, izgrađena je od strane najstarijeg sina Čarlsa Roberta, Stephan vojvoda Anžujske (1308-1342). Kasnije je preuređena, ali vladavina kralja Matthias donela je zlatno doba Budima (1458-1490). Legenda kaže da je, kada je došao turski ambasador u Budimu, i kada je video svo bogatstvo i raskoš, zaboravio je svoj pozdravni govor i sve što je mogao da kaže bilo je "car šalje počast." Danas je palata pretvorena u neke muzeje. To domaćini nazivaju Nacionalna galerija.
 • Nacionalna galerija (Nemzeti Galerie) - Unutar Kraljevskog dvora krilima B, C i D kuće sadrži zapanjujuću kolekciju slika.
 • Ribar bastion i vidikovac terasa (Bastion ribara). Za impresivnim pogledom preko Dunava u Pešti. Ovaj neo-gotička konstrukcija sagrađena je 1905 od strane arhitekte Frigies Schulek. Ona se sastoji od sedam kula za lidere koji simbolizuju sedam Magiar klanova "koji su došli u Karpatskom basenu krajem X veka.
 • Matijas crkva (Maćaš templom, zvani Bogorodičina crkva). Dominantna neogotskom umetnošću je crkva krunisanja Budimpešte. Sa okolinom danas je u fazi rekonstrukcije. Crkvu krasi divan i neobičan krov od šindre boje i elegantnim vrhom.
 • Dvorište Lions - Dvorište je dobilo ime od četiri kamena lava koji čuvaju svoju kapiju. Dva lava silna na kapiji simbolizuju odvraćanje od ulaska, dok dvojica na unutrašnjoj reke besno ”gledaju”  na one koji se usude hodati pored kapije. Napravio ih je vajar Janoša Fadrusz 1902. god. Dvorište se graniči sa kompleksom koji sadrži mađarski Narodni muzej, Muzej istorije Budimpešte i Nacionalnu biblioteku Sečenja.
 • Savoiai Terasa - Jedan od najreprezentativnijih područja Buda zamka, Savoiai Terasa ima najbolji pogled na grad. Stojeći na ovom prostranom trgu možemo videti graciozni Dunav koji deli dve strane grada, krečnjačke zidove parlamenta, Gellert Hill, naše prestonice mostova, spomenika Slobode, i po jasnom danu možete da vidite sajtove Pešta. Terasa je ispred Mađarskog Narodnog muzeja i na njemu ćete naći neo-baroknu bronzanu statuu austrijskog princa Eugena Savojskog (vojni strateg) koji je uradio skulpturista Jožef Rona koji je tamo bio od početka 1900-ih.
Ostali muzeji na Castle Hillu su:
 • Istorijski muzej Budimpešte - Izložba srednjovekovne Budimpešti i istoriju Kraljevskog dvora.
 • The Music muzej. Uključuje kolekciju muzičkih instrumenata i Bartok arhivu.
 • Vojni muzej - Uniforme, oružje, mape i druge Mađarska-related vojni objekti iz 11. veka do danas.
 • Marcipan muzej.
 • Apoteka muzej. Zbirka farmaceutskih predmeta iz renesanse i epohe baroka.
 • Muzej srednjovekovnog judaizma. Predstavlja srednjovekovne jevrejske objekte u Budimu
 • Orijentacija nije veliki problem u Budimpešti. Reka Dunav deli grad na dva područja: Budim i Peštu. Pored samog centra, struktura grada je sasvim logična. Obeležja u Budimu kao Kraljevskog zamka ili citadella Castle će vam pomoći da pronađete svoj put. Osim samog Dunava, najbolje referentne tačke za orijentisanje sami su mostovi preko reke. Od severa do juga, oni su:
 • Arpad most (Arpad HID), moderan most koji povezuje na severnoj Margaret Island. Najduži most u Budimpešti, na 973 metara. On je otvoren 1950, gde su već Rimljani podigli most za povezivanje sa drugim Ackuincum naseljem na Pest strani.
 • Margaret most (Margit HID), lako se prepoznaje zahvaljujući prepoznatljivom obliku: ona čini oko 35 stepeni okreta polovinu način preko, na južnom rtu Margaret Island. Tramvaji 4 i 6 preći Dunav ovde. Ovaj most je izgrađen 1901, a zatim uništen tokom rata u eksploziji. On je obnovljena 1948. Nalazi se na severu centra grada..
 • Lančani most (Most Lanaca), Završen u 1849, najstariji, verovatno najlepša i svakako najviše fotografisan most Budimpešte, pogotovo kada je obasjan reflektorima noću. To je bio prvi stalni most preko Dunava. U vreme kada je građen predstavljao je drugi najveći viseći most u celom svetu. Četiri kamena lava uzimaju svoje mesto na ivici mosta od 1852. Oni su srećom preživeli bombardovanje iz Drugog svetskog rata.
 • Elizabet most (Eržebet HID), Završen je 1903. god. Njegova originalna “lanac” struktura je uništena u Drugom svetskom ratu, a na kraju je dobio izgled modernog kablovskog mosta otvorenog 1964. Ovaj most u stilu slobode bio je posvećen ubijenoj kraljici 1898. To je treći najnoviji most u gradu.
 • Most slobode (Szabadsag hid), elegantan ali jednostavan, otvoren 1896; povezuje Gellert kupatila (Gellert Furdo) u Budimu sa Velikom Market Hall (Nagivasarcsarnok) u Pešti. Nedavno je renoviran. Ovaj most je obnovljen u stilu secesije povodom mađarske Millenari proslave 1989.
 • Petefi most (Petefi HID), dugo najjužniji most, povezuje Unutrašnji magistralni poluprsten (Nagikorut) iz Pešte sa Budimom. Sagrađen je tokom 30-ih, uništen u eksploziji u Drugom svetskom ratu, a zatim obnovljen 1952.
 • Lagimaniosi most (Lagimaniosi HID), najnoviji most u Budimpešti, sa savremenom arhitekturom i spektakularnim sistemom osvetljenja gde ogledala odražavaju snop naviše sa Facing reflektorima. Ugrađeni su vrlo vešto pored železničkog mosta na njenoj južnoj strani. Sada se zove Rakoczi most, sagrađen između 1992 i 1995, u početku predodređen da izgladi uvećan protok saobraćaja tokom 1996. na sajmu koji se na kraju nije desio u Budimpešti. To je drugi najnoviji most u Budimpešti iz 2013.
 • Centar (Belvaros) iz Pešte je administrativni i poslovni centar Budimpešte i cele Mađarske. Ovde Glavne znamenitosti su:
 • Parlament Zgrada (Orszaghaz). Neogotski dragulj, lepo pozicionirana sa pogledom na Dunav. U njoj ima raznih dešavanja, ali vi je možete videti tokom obilazaka, koji su besplatni za stanovnike Evropske unije, a 3500 HUF za druge (ignorisati one koji pokušavaju da vas pokupe ispred Skupštine). Ulaznice za obilaske mogu se dobiti svakog dana od 8 ujutro. Parlament je najveća zgrada u Mađarskoj sa svojih 268 metra. Tokom vaše posete videćete krunu Svetog Stefana koji se čuva u predivnoj sobi sa kupolom.
 • Bazilika Svetog Stefana (Bazilika Svetog Estebana). Glavna crkva Budimpešti je važan primer neoklasične arhitekture, nedavno renoviran. Mumificirana desna ruka prvog kralja Mađarske, Sveti Stefan se čuva u kapeli. 96 metara visoka kupola može videti iz bilo kog mesta u gradu a unutrašnjost joj je ukrašena mozaicima. Moguće je popeti se preko kupole i otkriti fantastičan pogled na gradski pejzaž.
 • Velika sinagoga i Jevrejski muzej (Dohani utcai Zsinagoga) Budimpešte je dom jedne od najvećih jevrejskih zajednica u Evropi pre rata. Dohani ulica Sinagoga, otvorena 1859, je najveća i zasigurno među najlepšim u Evropi, nedavno je obnovljena na njenu bivšu veličinu. Pored sinagoge jeste mali, ali impresivan muzej. U zadnjem delu sinagoge je spomen žrtvama Shoah.

Šta uraditi kada ste u Budimpešti

Najjednostavniji način, i možda najbolji od svega: uzeti mapu, zaokružiti stvari koje želite da vidite, raspodeliti svoje vreme i prošetati okolo po gradu. Provedite vreme u šarmantnim kafićima ili restoranima (po mogućstvu nisu pravi na glavnim turističkim znamenitostima), pogledajte tržnice, hodajte preko mosta u večernjim satima. Živahna atmosfera ovog dragulja grada i danju i noću ne može da se doživi preko obilazaka, kada ste zaključani u turistički autobus / brod. Meštani su obično srećni da pomognu, i ono što oni misle da je najbolje da se vidi - i šta je bolje ostazi daleko od, za malo konverzacije samo zadržite svoje engleski (ili nemački) i ne ustručavajte se da pitate pitanja!
 • Obiđite grad na biciklu! (Rente su oko 1800 HUF za pola dana.) Na biciklu, možete voziti van grada, takođe. Sentandreja je na 2 sata vožnje od centra i videćete lepa mesta, mnogo toga je na Dunavu. Ako više volite više organizovane načine, vođena bicikl tura vam daje neke vežbe i uvodi vas u lokalnu geografiji. Na primer, zaposleni u Buda Bike (podzemnoj garaži na trgu ispred bazilike Svetog Stefan) su vrlo prijateljski nastrojeni. Oni takođe iznajmljuju bicikle.
 • Šetajte u gradskom parku (Varosliget) sa svojom decom. Šetnja oko jezera omogućiće vam da nahranite patke. Pogledajte statuu Anonimus na Vajdahuniad Castle, bajkoviti prikaz na zgradi. Szechenii Banja, odmah pored jezera, je takođe prijatna za decu.
 • U zimu, isto jezero se pretvara u veliki krug za klizanje sa neverovatnom pogledom tokom zime. To je popularno mesto za decu, tinejdžere i mlade ljude uopšte.
 • Cirkus u blizini (Fovarosi Nagicirkusz - Veliki Cirkus od kapitala) nudi nastupe sa međunarodnim umetnicima.
 • Pored njega, Budimpešta Zoološki vrt - jedan od najstarijih na svetu - nudi više od 800 životinja da se vide u istorijskom atmosferi.
 • Nekoliko koraka dalje, Zabavni Park (Vidampark) nudi veliki dan za decu ili mlade-u srcu.
 • Buda Hil Lavirint. Lavirinti su dostupni na dve tačke na Buda brdima. Pećine su formirane od tople vode, a tokom 2. svetskog rata, povezani su sa nekim od podruma na brdu da stvori klima sklonište za do 10.000 ljudi i vojnu bolnicu.
 • Iskustvo doživljavanja opere u Budimpešti u prelepoj Državne Opere ili kroz performanse forklora ili klasične muzike na bilo kojoj od mnogih koncertnih dvorana Budimpešte.

Šta jesti u Budimpešti

Mađarska hrana zaslužuje da bude (i često se) pominje među glavnim lokacijama u zemlji. Kao I u drugim kulturama, mađarski pristup hrani kombinuje ponos u svojim tradicijama sa spremnošću da prihvate spoljne uticaje. Rezultat je “živa scena” restoran gde može azijsko-mađarski fuzija restoran i biti od istinskog interesa.

Lokalni specijaliteti često okreću oko mesa (svinjetina, govedina, teletina, ili živinskog), i često podrazumevaju liberalno korišćenje paprike, ali nije neophodno za tople vrste. Imajte na umu da - zbog istorijske greške je prevod ovakav- "gulaš supa" je zaista supa, ne "gulaš" koju posetioci mogu probati u kući koja je poznata kao "porkolt".

Glavni specijaliteti uključuju:
 • Gulias (leves) obično prevodi kao "gulaš čorba" - punjenjo meso za supu (obično govedina) sa krompirom i paprikom, između ostalih sastojaka. Služio kao glavno jelo ili kao predjelo (heavi). Ime se odnosi na mađarskom verziju kauboj brine o "Gulia '(cattleherd).
 • paprikas teletina ili piletina kuvana u ukusnom sosu kremastom paprika (ne ljuto) porkolt je paprikaš sa mesta dinstana luk i papriku -. Slično onome što je služio kao "gulaš" u inostranstvu.
 • Halaszle - supa ribarsko služio različito u zavisnosti od regiona
 • toltott kaposzta - punjeni kupus, kuvani kupus lišće su puni mesa i paprike u sosu, servirana sa pavlakom (slično kiseloj pavlaci ili acidulee kremu)
 • Balaton smuđ (Fogas)
 • giumolcsleves - voće supa - hladni, kremaste i slatke, konzumira kao predjelo.
Od poslastica, možda nećete želeti da propustite
 • Somloi Galuška, krem i čokoladni sos na biskvit testo, izmislio Karoli Gollerits na Gundel
 • Gundel palacsinta - Gundel palačinka (krep) - sa punjenjem pripremljenim sa rumom, suvo grožđe, orasi i limuna žarom, služio sa čokoladnim prelivom, i pažljiv čitalac može pogoditi svoj rodni kraj.
 • Postoji veliki izbor divnih peciva / kolače (torta), od kojih su neki ćete prepoznati ako ste upoznati sa bečkim peciva. Možda ćete želeti da pokušate Doboš torta (Dobos torta, nazvan po Jožef Doboš), i Rigo Jancsi - svetlo čokoladna krem-torta.

Noćni život u Budimpešti

Jedna od glavnih atrakcija Budimpešte je rekreacija i noćni život. Veliki koncerti, opera, džez, muzički, ples je dostupan za gledanje skoro svake noći - a trebalo bi da proverite velike prostore ovih predstava. Mađari vole da se zabavljaju, devojke su poznate po svojoj lepoti, a postoji nekoliko barova, restorana i plesnih  klubova koji čekaju one žele da na ovaj način utroše svoje vreme.

Jedan od najpopularnijih aktivnosti noćnog života Budimpešte za posetioce je druženje u propast kafanama, ples na velikim klubovima, manja "bašte".

Šoping u Budimpešti

Većina posetilaca iz daleka završiće kupovinu u Pešti u sred grada: Vaci i u blizini. To je najskuplji deo grada. Naći ćete mađarsku posteljinu i čipku, grnčariju i druge predmete, u prodavnicama suvenira.

Ako svakako želite da posetite Veliku Market Hall (Nađ) Pijaca na Fovam ter u nedavno renoviranoj sali na tržištu sa esencijalnom atmosferom (to je na južnom kraju Vaci), videćete da se cene za iste stvari dosta razlikuju između prodavaca i nisu postavljene kao fiksne pa budite smeli da se i “pogađate”.

Tagovi: Budimpešta, Mađarska iskustva putnika, opis mesta, novosti, karta i mapa Budimpešte, sobe, Budimpešta smeštaj cene, apartmani u Budimpešti, hoteli Budimpešta, turistički vodič Budimpešta servisne informacije, vremenska prognoza, kafići i restorani, 303

Preporučite ovo mesto prijateljima:


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Utisci i komentari putnika | Prenesite svoja iskustva


Budite prvi koji će ostaviti komentar

Podeli? facebook   Oceni:


Mapa Budimpešte »

var MapID=303; var Type="city"; var Coo="47.498363,19.040438"; var MapCat=0; Bounds = "47.376974,18.213935,47.665497,19.138849"; PanoTag=false; InitMap(); initUseAbuse(); InitRateIt(); initKomForm(); InitScroller(); InitPostToFB(); toolTip(); skrati();
Aranžmani za putovanja iz Budimpešte
Mađarska Wellness i Spa 2018/2019

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Budimpešta smeštaj, apartmani, hoteli...

Hotel Poluš 3* Budimpešta Hotel Poluš 3*

Hotel Poluš se nalazi na Peštanskoj strani grada, udaljen je oko 8 km od centra Budimpešte. Zahvaljujući dobroj povezanosti gradskih linija do centra ...
Hotel Lucky 3* Budimpešta Hotel Lucky 3*

Hotel se nalazi 4-5 km od centra grada, u zelenoj zoni, između sajma i auto puta M3, u neposrednoj blizini termalnih kupatila Paskal. Hotel raspolaž...
Hotel Happy 3* Budimpešta Hotel Happy 3*

Hotel Happy se nalazi 3-4 km od centra grada, 5 minuta od podzemne stanice „Stadionok”, 200 metara od novoizgrađene sportske Arene u Budimpešti i 1 km...
Promenade city hotel 3* Budimpešta Promenade city hotel 3*

Hotel se nalazi u samom srcu Budimpešte u čuvenoj šoping ulici u poslovnom i turističkom centru grada. Zahvaljujući odličnoj lokaciji hotela, glavne t...
Hotel Ramada resort 4* Budimpešta Hotel Ramada resort 4*

Hotel se nalazi u severnom delu Budimpešte na autoputu M0 u blizini mosta Međeri. Sadržaji: otvoreni parking, garaža, restoran, pab sa velikom tera...
Town Hall apartmani 4* Budimpešta Town Hall apartmani 4*

Gostima su na raspolaganju studio apartman veličine 28 kvm, apartman veličine 53 kvm i porodični apartman veličine 75 kvm. Svi apartmani su moderno op...
Centroom House Budimpešta Centroom House

Centrooms House nalazi se na drugom sprate stambene zgrade u Budimpešti, poseduje 18 novih komfornih sobi sa pogledom na unutrašnje dvorište ili centr...
Apartmani Senator Budimpešta Apartmani Senator

Apartmani Senator pruži će Vam zaista vrhunsku uslugu i komfornost tokom Vaše posete Budimpešti. Nalaze se u novoj zgradi u blizini čuvene Vaci ulice,...

Popularna mesta u Budimpešti

Tropikarijum Budimpešta Tropikarijum

Tropikarijum je mesto gde se na najzanimljiviji način mogu upoznati brojne životinjske vrste, uglavnom iz tropskog dela zemlje ali i mnoge druge prime...
Citadela Budimpešta Citadela

Citadela (Citadella) je stara budimska tvrđava koja se nalazi na najvišoj tački Gelert brda. Izgradio ju je 1851. godine austrijski general Jakob Hajn...
Ulica Vaci Budimpešta Ulica Vaci

Vaci ulica (Váci utca) je centralno gradsko šetalište u Budimpešti i sigurno najpoznatija ulica. Uprkos tome što je jedno od najposećenijih turistički...
Aktuelno na destinaciji
Moja Avantura
Moja preporučuje - Turističke atrakcije
Budimpešta
Tropikarijum
Tropikarijum
Tropikarijum je mesto gde se na najzanimljiviji način mogu upoznati brojne životinjske vrste, uglavnom iz tropskog dela zemlje ali i mnoge druge primerke faune. Obilazeći ovaj park...
Sport i rekreacija
Budimpešta
Klizalište na ledu
Klizalište na ledu
Klizalište na jezeru u Gradskom parku je jedno od najvećih i najstarijih klizališta na otvorenom u Evropi. Klizalište je otvoreno za klizače obično između sredine oktobra i kraja februara.
Moja Avantura
Moja preporučuje - Manifestacije i zabava
Budimpešta
Sziget Festival
Sziget Festival
Ziget muzički festival (Sziget = ostrvo) je mnogo više od muzike i koncerata. Festival posetiocima nudi vrlo zanimljiv višednevni program u okviru koga se organizuju pozorišne pred...
Moja Avantura
Moja preporučuje - Turističke atrakcije
Budimpešta
Parlament
Parlament
Zgrada parlamenta je sedište vlade republike Mađarske. Građena je od 1885. do 1904. godine (otvorena zvanično 1896. u čast hiljadugodišnjice zemlje) i danas predstavlja jedan od na...
Istorijska nasleđa
Budimpešta
Palata Gresham
Palata Gresham
Dok hodate uz obalu reke ne propustite da posetite jedan od arhitektonskih dragulja Budimpešte, art-nouveau Palatu Gresham na Ruzveltovom trgu, na peštanskom kraju Lančanog mosta.
$(".oglasnaTablaTxt").click(function(){document.location.href=$($(this).find("div a")[0]).css("cursor", "pointer").attr("href");});
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  >  >>
Novosti
Najlepši gradovi Evrope - Budimpešta

Najlepši gradovi Evrope - Budimpešta

Budimpešta je prelep grad, i jedan od najčistihih u Evropi. Ima blizu dva miliona stanovnika i najveći je u Mađarskoj. Dosta je napredovao poslednjih ...
Vremenska prognoza Budimpešta

Vremenska prognoza Budimpešta

Vremenski uslovi i kratkoročna vremenska prognoza u narednih 5-7 dana za Budimpeštu i okolinu. Saznajte detaljnije informacije o vremenu i pratite vre...
Slična mesta u blizini
Veći gradovi

Daljinomer

Pridruzi se

© 2016. Moja Avantura
društvena mreža za putovanja i zabavu - Pokreće izrada web sajtova beograd
Nudmo Vam izbor ideja za odmor i putovanje, kao i povoljne cene smeštaja u dogovoru sa vlasnicima smestaja. Mi ne možemo biti odgovorni za ispravnost cena i usluga koje su prikazane, pa Vas molimo da kontaktirate direktno sa oglašavačima. Letovanje 2016 Grčka, Turska, Crna Gora aranžmani za putovanja avionom i autobusom. Bikinis

Top