Pridruži se!
Blog
Članci o destinaciji
$('#selCountryNews').change(function(){ if($(this).val()) lx('/'+INCDIR+'/x.php?selCountryNews='+$(this).val(), '#selCityNews'); else $('#selCityNews').html('').prop('disabled', true); }); $('#selCityNews').change(function(){ if($(this).val()) document.location=$(this).val(); });

Pridružite nam se

London

London

Ne možete kriviti druge gradove ako bacaju ljubomoran pogled na London i gunđaju, to jednostavno nije fer. Kako naselje staro 2000 godina sa toliko ukorenjenom istorijom i tako poznatom ikonografijom da ne stoji na vodećoj ivici dizajna, arhikteture, mode, kuhinje, fine umetnosti, i pop kulture? Prihvatanjem internacionalnih stilova i uticaja ( i ljudi) koliko i sopstvenih. Milenijumski preporod grada rezultat je mešavine jasne i striktne očuvanost, i naravno, smele inovacije. Samo ovde mogu drski novi orijentiri kao što je Tejt Modern da brzo nađu svoje mesto u starom pejzažu grada; samo ovde najsavremeniji gastropab (novi izraz od pre 15 godina) tako lako da se uklopi u lokalni žargon i rutinu. Možda je tako zato što iza svih ovih novina, London je uvek opstajao , neuznemiren ovim novim radoznalim dolascima, iako samo malo zbunjen.

Nemojte propustiti - Doživite Parlament Doma Lordova i Kuću Komonvelta u živahnoj akciji iz gradske galerije.
Lutanje južnom obalom reke i apsorbovanje veličanstvenih vidika – promenade je najbolje uzeti sa zalaskom Sunca za optimalni romantični doživljaj.Morate bar jednom posetiti West End ili komad Narodnog pozorišta ili mjuzikl; Šekspir bi insistirao na tome.

Londonov novi East End - Među istorijskim koridorima Londonovog East End-a, nova energija je uzela maha, obeležena naporima alternativnih umetnika, dizajnera, šefova kuhinja, i hotelijera.

Postoji određena priča koja cirkuliše umetničkim svetom Londona o žestokoj Hokton/Šoredič oblasti sredinom 1990’-ih, kada su tek počeli da je posećuju iz MBU (Mladi Britanski umetnici). Pre nego što je pionirska White Cube Galerija otvorena 2000.godine, i stvari počele da idu u ozbiljnijem pravcu, Hokston Skver je izgleda imao zasađenu ciglu koja je služila i figurativno i bukvalno kao graničnik između njene zapadne strane (west side) – tadašnjem domu vrhunskog Lux umetničkog centra i nekoliko pionirskih salona i barova – i istočne strane. Tokom toplijih meseci, granica je cvetala, pozitivni zamaglivši manje glamurozne aspekte Hokstona od pokretača do prodrmača  umetnosti, mode, i kulturnih svetova koji su se zaputili ka miksu na samoj ivici priznate Londonske civilizacije. „Ali u jesen, kada je rastinje izgubilo svoje lišće, svakakve vrste dizajnerskih kreacija bi se pojavile među granama“, priseća se Ivona Blazvik, trendi i veoma pametna direktorka Whitechapel Galerije, koja se nalazi samo nekoliko milja od trga.

Ono što se dešavalo, zapravo je bila gentrifikacija. U prošloj deceniji neumoljivo se okrenula na istok, finansirana frik novcem koji se pravi i troši ovde, u ovoj svetskoj finansijskoj prestonici, prvo u Spitalfields-u, onda u Hokstonu, Šorediču, i Bethanl Green-u, u opštini Hakni, i konačno u Whitechapel-u i Mile End-u, u Tower Hamelt-u. Ovo su krajevi i opštine koje čine East End, ili ti bolje rečeno, East London, čija gruba istorija neizbrisivo boji njegov savremeni indentitet. Oblast je jasno definisana duboko u glavama stanovnika Londona kao dom radničke klase, bilo da li je engleski ili francuskih, irskih, istočno evropskih, ruskih ili azijskih imigranata. Njihov protok je održao jaku napetost između raseljavanja i integracije, siromaštva i težnje, nasleđa i pretnje njenog zastarevanja koja opstaje u Istočnom Lonodonu do današnjeg dana.

Ono što se promenilo u protekloj deceniji je da će dotični imigranti najverovatnije doći iz Tribeke, ili Zapadnog Holivuda, ili možda kraljevskog grada Kensingtona i Čelzija, kao što oni kažu, a zapravo su iz Bangladeša ili Belorusije. I rezonantna tenzija je uzela nove dimenzije, kako su rani usvajači, i bogati koji ih neizbežno prate, osnovali tržište, od skupog ručno rađenog nameštaja do proizvoda za kosu.

Iako je sve počelo pre nekih 20 godina u Clerkenwell-u, zapadno od Hokstona, gentrifikacija Istočnog Londona je još uvek u procesu osnivanja na drugim mestima. Na ulicama koje okružuju Whitechapel Galeriju, na primer, možda ćete samo čuti šapat Engleskog među zvučnim Bengalskim, a tu su i bočne ilice poravnane sa opštinskim garsonjerama ili polu-prestarelim skladištima, koja, kada uzmete u obzir njihovo odbijanje tokom kasne večernje šetnje definitivno nisu dobra ideja.
 
Slična dinamika je na delu širom Londonovog East End-a kako su kreativni i kulturni talenti – hotelijeri i šefovi, dileri umetničkih dela i dizajneri – se sjedinjavali sa materijom ovdašnjeg svakodnevnog života. U nekim slučajevima, postgentrifikacija je došla na žalostan način: Hokston Square i delovi Šorediča na petak veče su sada preplavljeni prigradskim dvadesetgodišnjacima sa istim misijama dvadesetogodišnjaka bilo gde u svetu: da se epski napiju i dobro provedu. Ali recimo, tokom popodneva jednog utorka , veliki deo Istočnog Londona predstavlja prizore trgovine i zajednice koji su dinamični i veoma šik.

Šetnja Redchurch ulicom, u glasnom, zagužvanom Šorediču, manifestuje sve ovo u najkoncentrovanijem i trenutnom stanju. Prostori za umetničke izložbe, Urbani Anđeli; Redchurch ulična galerija – miks sa prodavnicama i kreativnim firmama smeštenim u bivšim prodavnicama i skladištima. Moderna apoteka Ezop napravila je svoj debi ovde pre jedno devet meseci, u stilizovanom i mirišljavom okruženju; Labour & Wait, koji prodaju jednostavno perfektne predmete za domaćinstvo, nedavno se preselio ovde posle 10 godina u Spitalfields-u u stari zeleni pab.

Nekoliko blokova ka jugu nalazi se Brick Lane, vezujuća arterija između Šorediča i Spitalfieldsa i Whitechapel-a. Poznata je, naravno, po najboljoj Indijskoj hrani u Londonu. Ali takođe ima i istoriju koja može da ispiše čitave udžbenike.

Tradicija piva u Brick Lane-u takođe seže vekovima: stara Truman pivara je ovde uzela ime od porodice koja je počela da pravi „ales“ tokom kasnih 1600’-ih. Danas, zgrada pivare je dom za skoro 200 nezavisnih kreativnih kompanija. Povezana je sa Brick Lane-om malom pešačkom uličicom koja se zove Draz Walk, iznad koje se tornjevi pivare, i duž koje najbolja energija Brick Lane-a se može iskusiti: štandovi sa hranom, dosas, empanade, kebabi i dolme, Goan kariji od kojih vam suze oči. U i okolo Brick Lane-a nalaze se mnogobrojne pijace, uključujući i one u susednom prizemnom Spitalfields-u; četvrtak, ne nedelja, je glavni dan za trgovinu sa antikvitetima.

Manje od milje ka severu nalazi se Columbia Road, suprotno od elegantne Redchurch ulice i urnebesnog Brick Lane-a. Trenutno je u procesu spore gradnje, kao i šarmantno simbolični Bethnal Green, i takođe predstavlja dom najomiljenijoj cvetnoj pijaci u Londonu. Ljudi su zbijeni kao sardine među štandovima, cenkajući se oko holandskih lala i kenijskih liziantusa kao i oko čuvene engleske ruže.

Sam put predstavljaju dva bloka ranih i slatkih Viktorijanskih kućica, tradicionalno dvospratnih, od kojih su mnoge konvertovane od strane svojih novih vlasnika u prodavnice suvenira sa obojenim fasadama nalik nijansama ljubičaste i zelene. Gliterati, na primer, drži časovničarsku radnju  sa svojom ženom, par koji su specijalisti za stare satove i kostimski nakit. Nedeljom ujutru, kroasane i manje više jeftina kafa se služe u dvorištu Royal Oak-a, paba sa odličnom hranom i agresivnom samoregulisajućom klijentelom (promena u nivou buke i kvalitetu žagora upućenom u vašem smeru kada ulazite u lokal vam manje više odmah govore da li bi ste trebali da ostanete ili jednostavno da se okrenete i odete).

Ako je subota, neko bi umesto toga trebao da produži dalje izvan Columbia Road-a i nastavi dalje duž Goldsmiths Row-om prođe Regent’s Canal i sve do Broadway pijace. Tamo se više prodaje voće i povrće nego cveće, i da tako nešto propustite po sunčanom danu bilo bi isto kao da ste promašili najbolje ljude u gradu. Duž puta nalaze se mnogobrojni kafići i pabovi koji zadovoljavaju svačiji ukus.

London
London
London
London London London
miniGalerija();

Podelite članak sa prijateljima

Tagovi: London, Blog, 1058

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Podelite svoje utiske i komentare


Budite prvi koji će ostaviti komentar


Podeli? facebook   Oceni:Slični članci
Istanbul

Istanbul

Jedini grad u svetu koji obuhvata i Aziju i Evropu, a u isto vreme sadrži i antički i moderni svet. Duhovi pljačkaških krstaša i marširajućih janjičar...
Berlin

Berlin

Od pada Gvozdene zavese, ni jedan drugi grad u Evropi nije video toliko promena kao Berlin. Dva Berlina koji su bili razdvojeni skoro 30 godina postal...
Toskana

Toskana

Niz sredine Italijanskog poluostrva, Toskana (Toscana na Italijanskom) je definisana nepreglednim brdima, planinama sa snežnim vrhovima, dramatičnim d...
initUseAbuse(); InitRateIt(); initKomForm(); InitScroller(); FBoxInit();
toolTip();

Daljinomer

Izdvajamo
Obilazak Valjeva i manastira Jovanja i Pustinja

Obilazak Valjeva i manastira Jovanja i Pustinja

Provedite 5 ipo sati u Valjevu obilazeći najlepše delove grada i najpoznatije manastire u okolini - Manastir Jovanja i Manastir Pustinja!
Misterije istočne Srbije - deo 1 - Smederevska tvrđava

Misterije istočne Srbije - deo 1 - Smederevska tvrđava

Put ka istočnoj Srbiji započeli smo rano ujutro ~ 7h, plan za taj dan je bio da obiđemo Smederevsku tvrđavu, Viminacijum, Donji Milanovac, Manastir Vr...
Grčko-Srpski rečnik – pojmovi koji će Vam sigurno zatrebati u Grkoj

Grčko-Srpski rečnik – pojmovi koji će Vam sigurno zatrebati u Grkoj

Najčešće korišćene reči Potreban mi je prevodilac - Hrizomai derminea Zdravo - Yasu Dobro jutro - Kalimera Dobro veče - Kalispera Do viđenja -...


Najaktivniji članovi
Marija J. Nikola Lopatic Stefan Vasiljevic Turisticka Organizacija Valjevo Predrag Markovic Pavle  Bobić Zoran B. Petar Slavkovic

Najposećenije
Kratak turistički vodič kroz Atinu

Kratak turistički vodič kroz Atinu

Atina je najeveći grad u Grčkoj. To je kosmopolitski i turistički centar republike. Mnogi turisti iz celog sveta dolaze da vide čudo Atinu i čuda koja...
Parga - moja iskustva kao putnika

Parga - moja iskustva kao putnika

Ispričaću Vam ukratko svoja iskustva iz Parge, s obzirom da sam i sam pre polaska dosta tražio po interenetu slične stvari ali nigde nisam naišao na k...
Šta videti u Pargi

Šta videti u Pargi

Odlazak u Pargu je nešto što bih obeležio kao OBAVEZNO. Pokušaću da navedem par najinteresantnijih stvari koje bih predložio da vidite u Pargi kako bi...
Pridruzi se

© 2016. Moja Avantura
društvena mreža za putovanja i zabavu - Pokreće izrada web sajtova beograd
Nudmo Vam izbor ideja za odmor i putovanje, kao i povoljne cene smeštaja u dogovoru sa vlasnicima smestaja. Mi ne možemo biti odgovorni za ispravnost cena i usluga koje su prikazane, pa Vas molimo da kontaktirate direktno sa oglašavačima. Letovanje 2016 Grčka, Turska, Crna Gora aranžmani za putovanja avionom i autobusom. Bikinis

Top