Pridruži se!
Blog
Članci o destinaciji
$('#selCountryNews').change(function(){ if($(this).val()) lx('/'+INCDIR+'/x.php?selCountryNews='+$(this).val(), '#selCityNews'); else $('#selCityNews').html('').prop('disabled', true); }); $('#selCityNews').change(function(){ if($(this).val()) document.location=$(this).val(); });

Pridružite nam se

Vodič kroz Kragujevac

Vodič kroz Kragujevac

Grad Kragujevac je privredni, kulturno-prosvetni, zdravstveni i politički centar Šumadije i Pomoravlja i susednih regiona. Nalazi se u srcu Šumadije i Srbije, južno od glavnog grada Beograda udaljen je 140 km autoputem E10. Prostire se na površini od 835 kvadratnih kilometara. Podignut je na obalama Lepenice u Kragujevačkoj kotlini, gde se dotiču krajnji ogranci šumadijskih planina: Rudnika, Crnog Vrha i Gledićkih planina.

Kragujevac je grad bogate istorije. Prvi put se pominje pod sadašnjim nazivom 1476. godine u turskim dokumentima kao ,,Kragujevdža". Istorijske pretpostavke govore da je u tom trenutku naselje moglo postojati barem pola veka. Od XV veka Kragujevac se postepeno razvija i širi,  a svoj procvat doživljava u periodu od 1818 - 1841. godine kada ga je knez Miloš Obrenović proglasio prestonicom Srbije. Dva faktora su odlučujuće uticala na ubrzani ekonomski i kulturni razvoj grada. Proglašenje Kragujevca za prestonicu iniciralo je sveopšti razvoj grada a vojna industrija doprinela je da se Kragujevac uzdigne u red najznačajnijih gradova u Srbiji. U tom periodu u njemu su osnovane institucije, koje predstavljaju temelje srpske državnosti, naučnog i kulturno-prosvetnog razvoja savremene Srbije:

-Serbska kancelarija

-Gimnazija

-Knjaževsko-serbski teatar

-Knjaževsko-serbska banda

-Licej (kao preteča Univerziteta u Beogradu)

-1851. godine je osnovana prva vojna fabrika u Srbiji

Po mnogim dostignućima tadašnje mlade države, Kragujevac sa pravom nosi epitet „prvi u Srbiji“: prva prestonica (1818.), prvi sud (1820.), prva gimnazija(1833.), prvi teatar (1835.), prvi licej(1838.), prvi izliveni topovi (1853.), prva električna centrala (1884.).

Verovatno je događaj iz 1851. godine najpresudnije uticao na noviju istoriju Kragujevca. Te godine je iz Beograda preseljena Topolivnica, čime su stekli uslovi da grad dobije suštinske odlike koje i danas nosi, industrijskog centra u kome se odvija živa politička aktivnost. Krajem XIX i početkom XX veka grad dobija još jedno lice, postaje jak trgovački centar, čime privlači brojne doseljenike pa je I svetski rat dočekao kao treći grad po veličini u Srbiji. Kao važan strateški centar Kragujevac doživljava česta razaranja kako u I tako i u II svetskom ratu, koji će grad posebno pamtiti po velikoj tragediji masovnog streljanja njegovih stanovnika 1941. godine. U spomen na žrtve streljanja čitav prostor Šumarica je pretvoren u spomen - park. Posleratni period karakteriše industrijski razvoj, naglo povećanje broja stanovnika, otvaranje Univerziteta u gradu što je svrstalo Kragujevac u red najvećih i najznačajnijih gradova Srbije. Grad je bio i ostao poznat po automobilskoj industriji i proizvodnji legendarnog fiće i juga.

Grad je značajan školski i univerzitetski centar. Koreni visokog obrazovanja u Srbiji vezani su za Kragujevac i osnivanje Liceja u njemu, godine 1838. Na temeljima ove prve visokoškolske institucije u Srbiji, vek i po kasnije, 21. maja 1976. godine osnovan je Univerzitet u Kragujevcu. Začetak je vezan za period šezdesetih godina XX veka, kada su otvorena odeljenja Mašinskog i Ekonomskog fakulteta iz Beograda.

U proteklom periodu Univerzitet u Kragujevcu se intenzivno razvijao i danas u svom sastavu ima jedanaest fakulteta, od kojih su šest u Kragujevcu, gde je sedište univerziteta, dok se ostalih 5 fakulteta nalaze u Čačku, Kraljevu, Jagodini i Užicu. Pored fakulteta, u sastavu Univerziteta su i studentske ustanove, koje unapređuju standard studiranja, obogaćivanjem sadržaja u oblasti kulture, informisanja, sporta i rekreacije i uspostavljanja saradnje na međunarodnom nivou.

Sport u Kragujevcu ima dugu tradiciju. Počeo da se razvija sredinom XIX veka uvođenjem gimnastike u gimnaziji, a krajem veka u gradu postoji nekoliko sportskih društava i klubova. Prvo je osnovano Gimnastičko 1894. godine, zatim Sokolsko 1913.godine. U gradu je 1903.godine osnovan fudbalski klub “Šumadija”, prvi fudbalski klub u Srbiji.

MANIFESTACIJE U KRAGUJEVCU:

Arsenal Fest

Zbog očuvanog autentičnog izgleda i atmosfere karakteristične za epohu početka industrije, Knežev arsenal je posluzio kao scenografija za veliki broj televizijskih serija, filmova i muzičkih spotova (najpoznatija je TV serija Titanic: Blood and Steel). Danas se taj prostor nalazi pod paznjom velikog broja organizacija i institucija Srbije i EU sa ciljem da se prouči, očuva i ukljuci u savremeni kulturni život, a da ostane i dalje neizmenjen. Prvi korak u tom pravcu jeste regionalna muzička manifestacija ARSENAL FEST. Na festivalu nastupaju poznate rok grupe iz regiona i Srbije, a na posebnom stejdžu nastupaju mladi neafirmisani rok bendovi.

Joakim Fest

Festival najboljih pozorišnih predstava Srbije po tekstu domaćih autora. Festival je takmičarskog karaktera i održava se svake godine od 7. do 15. maja, na pozornici Knjaževsko-srpskog teatra. Organizator je Knjaževsko - srpski teatar.

Internacionalni festival harmonike

Manifestacija sa dugom tradicijom, od 1989. godine. Održava se  u periodu od 4. do 14. jula svake godine, u sali Prve kragujevačke gimnazije. Učesnici ove manifestacije su pobednici najvećih i najprestižnijih svetskih takmičenja u harmonici. Organizator je muzička škola „dr Miloje Milojević“.

“Veliki školski čas”

Održava se 21. oktobra u spomen na streljanje nevinog stanovništva Kragujevca i okoline 1941. godine. Komemorativna svečanost se održava od 1971. godine pokraj Spomenika streljanim đacima i profesorima. Za ovaj muzičko-scenski događaj biraju se dela sa pacifističkim porukama renomiranih domaćih i stranih književnika, a izvođači su najpoznatiji glumci, solisti opere i horovi. Organizator je Spomen park “Kragujevački oktobar".

Dan grada

Dan grada se obeležava 6. maja na Đurđevdan. Toga dana, 1818. godine, u manastiru Vraćevšnica, knez Miloš je proglasio Kragujevac prestonicom Srbije. U čast ovog značajnog datuma za istoriju grada organizuju se brojne svečanosti: izložbe, koncerti, književne večeri i vatromet. Organizator je Skupština grada.

"Fića Fest"

Predstavlja tradicionalno okupljanje vlasnika i ljubitelja fića sa prostora bivše Jugoslavije. Održava se od 2005. godine, sredinom oktobra meseca svake godine. Organizator je Klub ljubitelja fića.

KAKO DOĆI?

Aviojnom - Jat Airways, nacionalni avio-prevoznik, i brojne strane aviokompanije održavaju redovne linije iz Beograda, sa Aerodroma “Nikola Tesla”, sa celim svetom. Aerodrom “Nikola Tesla” Surčin, udaljen je 18 km od centra Beograda, a od aerodroma do Kragujevca autoputem E-75 potrebno je preći još 150 km.

Autobusom - Redovne autobuske linije povezuju Kragujevac sa većimo gradova u Srbiji. Međunarodne autobuske linije saobraćaju do susednih zemalja, a u većine gradova evropskih zemalja možete doći preko autobuske stanice Beograd.
Kragujevačka autobuska stanica nalazi se u ulici Šumadijska br.1 Telefon za obaveštenja + 381 34 368 205

Vozom - Redovne autobuske linije povezuju Kragujevac sa većinom gradova u Srbiji. Međunarodne autobuske linije saobraćaju do susednih zemalja, a u većine gradova evropskih zemalja možete doći preko autobuske stanice Beograd.
Kragujevačka autobuska stanica nalazi se u ulici Šumadijska br. 1. Telefon za obaveštenja + 381 34 368 205

Autom - Kragujevac se nalazi u neposrednoj blizini evropskog puta E-75 (Koridor 10).
Stranim vozačima u Srbiji potrebna je nacionalna vozačka dozvola, saobraćajna dozvola i polisa osiguranja.
Udaljenost Kragujevca od evropskih gradova:

    Amsterdam 1910 km
    Atina 1000 km
    Beč 771 km
    Berlin 1489 km
    Bern 1511 km
    Brisel 1850 km
    Budimpešta 533 km
    Bukurešt 769 km
    Istanbul 1078 km
    Kopenhagen 2168 km
    London 2223 km
    Ljubljana 678 km
    Minhen 1170 km
    Moskva 2361 km
    Oslo 2727km
    Prag 1056 km
    Rim 1430 km
    Sarajevo 355 km
    Skoplje 380 km
    Sofija 300 km
    Solun 600 km
    Stokholm 2722 km
    Varšava 1265 km
    Zagreb 510 km

Putarina
Za putnička i teretna vozila plaća se putarina na sledećim putnim pravcima:

    E-70 Subotica – Novi Sad,
    E-75 Novi Sad – Beograd,
    E-70 Šid – Beograd,
    E-75 Beograd – Niš i
    E-75 Niš – Leskovac.

Pomoć na putu
Operativni centar AMSS (00-24h), tel. 987 (za fiksnu telefoniju i sve mobilne mreže).
AMSS pruža pomoć vozačima na putu, 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Vodič kroz Kragujevac
Vodič kroz Kragujevac
Vodič kroz Kragujevac
Vodič kroz Kragujevac
Vodič kroz Kragujevac
Vodič kroz Kragujevac
Vodič kroz Kragujevac
Vodič kroz Kragujevac
Vodič kroz Kragujevac
Vodič kroz Kragujevac
Spomenik u Šumaricama
Vodič kroz Kragujevac Vodič kroz Kragujevac Vodič kroz Kragujevac Vodič kroz Kragujevac Vodič kroz Kragujevac Vodič kroz Kragujevac Vodič kroz Kragujevac Vodič kroz Kragujevac Vodič kroz Kragujevac Vodič kroz Kragujevac Spomenik u Šumaricama
miniGalerija();

Podelite članak sa prijateljima

Tagovi: Vodič kroz Kragujevac , Blog, 1100

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Podelite svoje utiske i komentare


Budite prvi koji će ostaviti komentar


Podeli? facebook   Oceni:Slični članci
Vodič kroz Beograd

Vodič kroz Beograd

Dobrodošli u grad budućnosti Jugoistočne Evrope! Ukoliko ste mladi i aktivni, istraživačkog duha i spremni za uzbudljiva iskustva, Beograd je svakako ...
Dolina jorgovana

Dolina jorgovana

mendan grada Kraljeva, 19. april, 2015. godine imao je višestruki značaj. Pored obeležavanja datuma kada je  Kraljevo  ukazom kralja Milana Obrenovića 188...
Vodič kroz Niš

Vodič kroz Niš

Niš se nalazi oko 240 km jugoistočno od Beograda, treći je grad po veličini u Srbiji i jedan od najstarijih gradova na Balkanu. Kao grad, Niš su osnov...
initUseAbuse(); InitRateIt(); initKomForm(); InitScroller(); FBoxInit();
toolTip();

Daljinomer

Izdvajamo
Obilazak Valjeva i manastira Jovanja i Pustinja

Obilazak Valjeva i manastira Jovanja i Pustinja

Provedite 5 ipo sati u Valjevu obilazeći najlepše delove grada i najpoznatije manastire u okolini - Manastir Jovanja i Manastir Pustinja!
Misterije istočne Srbije - deo 1 - Smederevska tvrđava

Misterije istočne Srbije - deo 1 - Smederevska tvrđava

Put ka istočnoj Srbiji započeli smo rano ujutro ~ 7h, plan za taj dan je bio da obiđemo Smederevsku tvrđavu, Viminacijum, Donji Milanovac, Manastir Vr...
Grčko-Srpski rečnik – pojmovi koji će Vam sigurno zatrebati u Grkoj

Grčko-Srpski rečnik – pojmovi koji će Vam sigurno zatrebati u Grkoj

Najčešće korišćene reči Potreban mi je prevodilac - Hrizomai derminea Zdravo - Yasu Dobro jutro - Kalimera Dobro veče - Kalispera Do viđenja -...


Najaktivniji članovi
Marija J. Nikola Lopatic Stefan Vasiljevic Turisticka Organizacija Valjevo Predrag Markovic Pavle  Bobić Petar Slavkovic Maja Stankovac

Najposećenije
Kratak turistički vodič kroz Atinu

Kratak turistički vodič kroz Atinu

Atina je najeveći grad u Grčkoj. To je kosmopolitski i turistički centar republike. Mnogi turisti iz celog sveta dolaze da vide čudo Atinu i čuda koja...
Parga - moja iskustva kao putnika

Parga - moja iskustva kao putnika

Ispričaću Vam ukratko svoja iskustva iz Parge, s obzirom da sam i sam pre polaska dosta tražio po interenetu slične stvari ali nigde nisam naišao na k...
Šta videti u Pargi

Šta videti u Pargi

Odlazak u Pargu je nešto što bih obeležio kao OBAVEZNO. Pokušaću da navedem par najinteresantnijih stvari koje bih predložio da vidite u Pargi kako bi...
Pridruzi se

© 2016. Moja Avantura
društvena mreža za putovanja i zabavu - Pokreće izrada web sajtova beograd
Nudmo Vam izbor ideja za odmor i putovanje, kao i povoljne cene smeštaja u dogovoru sa vlasnicima smestaja. Mi ne možemo biti odgovorni za ispravnost cena i usluga koje su prikazane, pa Vas molimo da kontaktirate direktno sa oglašavačima. Letovanje 2016 Grčka, Turska, Crna Gora aranžmani za putovanja avionom i autobusom. Bikinis

Top