Pridruži se!
Blog
Članci o destinaciji
$('#selCountryNews').change(function(){ if($(this).val()) lx('/'+INCDIR+'/x.php?selCountryNews='+$(this).val(), '#selCityNews'); else $('#selCityNews').html('').prop('disabled', true); }); $('#selCityNews').change(function(){ if($(this).val()) document.location=$(this).val(); });

Pridružite nam se

Vranje - grad koji morate posetiti

Vranje - grad koji morate posetiti

Nema pouzdanih podataka kada i gde je formirano naselje i na čijim temeljima je iznikao grad Vranje. Pretpostavlja se da se to dogodilo u vreme Trakolira (Rimljana), Vizantije, Grka ili Slovena koji su ove prostore naseljavali VI i VII veku. Međutim, jedno je sasvim jasno: ovo je izuzetno važno geostrateško područje na kome su se od pamtiveka ukrstavali karavanski putevi. Tako da je najlakši put ka jednome i ka drugome, osvajače vodio put preko vranjskog pomoravlja.

Istorija Vranja

Nema pouzdanih podataka kada i gde je formirano naselje i na čijim temeljima je iznikao grad Vranje. Pretpostavlja se da se to dogodilo u vreme Trakolira (Rimljana), Vizantije, Grka ili Slovena koji su ove prostore naseljavali VI i VII veku. Međutim, jedno je sasvim jasno: ovo je izuzetno važno geostrateško područje na kome su se od pamtiveka ukrstavali karavanski putevi. Tako da je najlakši put ka jednome i ka drugome, osvajače vodio put preko vranjskog pomoravlja.

Prvi pisani trag o Vranju ostavila nam je Ana Komnina, vizantijska princeza, još u XI veku, pišući o vladavini svoga oca cara Aleksija Komnina. Ona u knjizi "Aleksijada" kaže da je raški župan Vukan 1093. godine u svom osvajačkom pohodu stigao do Vranja i osvojio ga. Ne zadugo, on se pred moćnijom Vizantijom morao povući. Ona to opisuje ovako:

„Na to se Vukan osmeli i, kako nije preostalo nikoga da mu se suprotstavi, poče da pljačka susedne gradove i zemlje. I okolinu Skoplja potpuno opustoši, a delom i popali. Ali ne samo to, nego, zauzevši Polov i stigavši do Vranja, uništi i opustoši sve i odvuče otuda mnogo plena pa se vrati u svoju zemlju. “

Drugi put 1193. godine, Vranje je od Vizantije privremeno preoteo veliki raški župan Stefan Nemanja i pripojio ga srednjovekovnoj srpskoj državi. Ipak, u sastavu srpske države Vranje je definitivno ušlo 1207. godine kada ga je osvojio Stefan Prvovenčani.

Interesantno je napomenuti da je prilikom raspada srpske srednjevekovne države, Vranje postalo samostalna oblast pod upravom kesara Uglješe, „Gospodara Vranja, Preševa i Kumanova“. Ova samostalna oblast nestala je posle Kosovske bitke, kada je Vranje ušlo u sastav države despota Stefana Lazarevića.

Raspadom srpske srednjovekovne države, Turci su Vranje osvojili 14. juna 1455. godine, i držali ga u svojim rukama sve do 31. januara 1878. godine, na svetog Antanasa, kada je varoš osvojila srpska vojska pod komandom generala Jovana Belimarkovića. Vranje je pod turskom vlašću bilo 422. godine. Grad je u Kneževini Srbiji dočekao slobodu sa nešto više od 8.000 stanovnika.

Početkom 20. veka Vranje je imalo oko 12.000 stanovnika. Kao pogranični grad Kneževine/Kraljevine Srbije, služio je kao polazno mesto za četnike (komite) u Staru Srbiju. U to vreme u gradu se nalazio i konzulat Osmanskog carstva.

U Balkanskim i dva svetska rata, Vranje i ovaj kraj ponovo su bili na meti osvajača. U Prvom balkanskom ratu 1912. godine operacijama protiv Turaka, odavde su lično komandovali kralj Petar I Karađorđević, predsednik vlade Nikola Pašić sa više ministara i generalštab sa načelnikom štaba Vrhovne komande vojvodom Radomirom Putnikom.

No, ovi prostori su, posebno u novoj istoriji, bili česta meta bugarskih osvajača koji su ovde počinili nečuvene zločine. U Prvom svetskom ratu Bugari su okupirali Vranje 16/17. oktobra 1918. godine. Sloboda je tada plaćena sa 514 života na frontu i 335 nedužno streljanih.

U Drugom svetskom ratu Nemci su u ovaj grad ušli 9. aprila 1941. godine, da bi ga 22. aprila predali u ruke bugarskim fašistima. Oni su u Vranju, za četiri godine, napravili prava zverstva - streljali su oko 700, a internirali 4.000 rodoljuba. U borbama je učestvovalo oko 12.000 boraca, od kojih 956 nije dočekalo slobodu 7. septembra 1944. godine.

Kulturno istorijski spomenici

Grad Vranje se nalazi u Vranjskoj kotlini, na Vranjskoj reci, nedaleko od njenog ušća u Južnu Moravu. Prvi se put spominje 1093. godine, a u sastav srpske države ušao je 1207. godine.

Turci su ga osvojili 1455. U tursko doba bio je raskrsnica puteva iz Srbije prema Makedoniji i Bugarskoj, važno mesto na moravsko'vardarskom putu, poynat po proiyvodnji oružja i železničkih predmeta. Godine 1878. oslobođen je od Turaka.

Vranje je rodno mesto Bore Stankovića. Nakon Drugog svetskog rata industrijsko je središte, sa fabrikama obuće, tekstila, metalurgije i pokućstva.

Srednji vek:

Markovo Kale, ostaci srednjovekovnog utvrđenja, na antičkim temeljima. Pretpostavlja se da ga je podigao vizantijski car Justian I u VI veku. (Severno od Vranja, 3 - 4 km).

Crkva Sv. Nikole (XIV vek) zadužbina braće Balsića. Car Dušan je između 1343. i 1345, sa Vranjem, priložio Hilandaru.(Ulica Josifa Pančića).

Crkva Sv. Petke (Krstata DŽamija) poznatija kao krstata džamija. Stavivši na vrh minareta krst i polumesec, Turci su nameravali da tako izmire dve religije. (ulica Crnogorska)

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Sobini.datira iz srednjovekovne srpske države. Turci su je srušili, ali je obnovljena 1820. (Ulica Hadži Tomina).

Period pod Turcima:

Hamam (ili 'Amam) je staro tursko kupatilo, sagrađeno krajem XVII veka. Književnik Bora Stanković ga često pominje u svojim delima.(Ulica Petog kongresa)

Pašin konak i Haremluk je sagradio moćni Raif-beg Džinić 1765 god. U prvoj zgradi (Narodni Muzej) bio je selamuk za boravak muškaraca, a u drugoj (poslovni centar SIMPO) haremluk za pašine žene. (Ulica Kralja Stefana Prvovenčanog)

Saborni hram Sv. Troice. je stavljena pod krov. Sa nekoliko kubeta dominirala je u odnosu na džamije, zbog čeka su je Turci srušili. Obnovljena je 1858. godine prilozima Vranjanaca. (Milutinovića 26).

Česma Đerenka - još jedna uspomena na nesrećnu ljubav između Turčina i srpske devojke, legenda kaže da su je Turci podigli kao spomenik svom omiljenom Đerdelezu, koji nije uspeo da osvoji srce lepe crnooke Srpkinje.

Beli most (XIX vek) je podignut 1844. godine. Zovu ga i "most ljubavi", jer je, po legendi, podignut u pomen nesrećne ljubavi Turkinje Ajse i srpskog pastira Stojana. (Ulica devet Jugovića)

Šarena česma – nekada se u centru grada nalazila česma koja je opevana u jednoj vranjskoj pesmi, davno je srušena, a obnovljena je devedesetih, ali je veoma zapuštena.

Posle oslobođenja od Turaka:

Zgrada Načelstva okruga Vranjskog – jedna od najlepših zgrada svoga stila i svakako najlepša zgrada u gradu, građena izme, rušili ga dva puta bugarski okupatori i ponovo dizan, i danas je teško oštećen, đu 1905 i 1907. godine.

Spomenik oslobodiocima Vranja (Čika Mitke) – Podignut neposredno pred Majski prevrat 1903. godine, rad je velikog vajara Simeona Roksandića ali, iako bez ruke i puške, ponosno lomi turski barjak pod nogama.

Crkva svete Petke u Šaprancu.

Spomenici, biste, spomen ploče i spomen česme:
 • Spomenik bugarskim zverstvima
 • Spomen kosturnica iz I svetskog rata
 • Spomenik Revoluciji
 • Spomenik Borisavu Stankoviću u Gradskom parku
 • Spomenik Bakiji Bakiću u Gornjoj čaršiji
 • Bista oca Justina Popovića u Gradskom parku
 • Bista Đorđu Tasiću u Gradskom parku
 • Bista dr Franji Kopši u Gradskom parku
 • Spomen ploča Đorđu Tasiću na zgradi Okružnog Suda
 • Spomen ploča Karađorđu
 • Spomen ploča vojvodi Petru Bojoviću
 • Spomen ploča generalu Draži Mihailoviću
Znameniti Vranjanci:
 • Borislav Stanković
 • Justin Popović
 • Jovan Hadživasiljević
 • Milan Vlajinac
 • Đorđe Tasić
 • Hadži - Todor Dimitrijević
 • Dimitrije Jovčić
Vranjska Banja

Na jugu Srbije, udaljena 12 km od Vranja, 5 km od auto puta Beograd - Skoplje i 3 km od železničke pruge Beograd - Niš - Skoplje - Solun nalazi se jedna od najstarijih banja u Srbiji, Vranjska Banja.
Banju okružuju obronci planina Besne kobile i Velikog Peštera obrasli vegetacijom.

Vranjska Banja ima umereno-kontinentalnu klimu. Na klimatske prilike uticaj vrše planine koje okružuju ovo turističko mesto.

Leta su vrlo prijatna, sa toplim danima i svežim noćima. Šumom obrasli visovi štite Banju od jakih i hladnih vetrova.

Kao kupalište je služila praistorijskom čoveku, u srednjem veku bila je lečilište.

Danas je to banja sa najtoplijom mineralnom vodom u Evropi (96°C). Sa nadmorskom visinom od 380 m i lekovitom vodom blagotvorno deluje na ljudski organizam.

U Banji se nalazi na daleko poznato lečilište reumatskih bolesti Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju degenerativnog reumatizma i posttraumatskih stanja "ZAVOD ZA REUMATIZAM", ili poznatiji kao STACIONAR.

Podelite članak sa prijateljima

Tagovi: Vranje - grad koji morate posetiti, Korisne informacije, 1412

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Podelite svoje utiske i komentare


Budite prvi koji će ostaviti komentar


Podeli? facebook   Oceni:Slični članci
Servisne informacije i važni telefoni

Servisne informacije i važni telefoni

Važni telefoni Dežurna služba SUP - 92 Vatrogasna služba - 93 Hitna pomoć - 94 Tačno vreme - 95 Telegrami - 96 Brojevi pretplatnika - 988 Prijava sme...
Kalendar manifestacija u Vranju

Kalendar manifestacija u Vranju

Svetosavska nedelja Datum i mesto održavanja priredbe: Od 21. do 27. januara, Vranje Vranje je prvi grad u Srbiji koji je pre dve decenije počeo sa...
Kalendar Manifestacija Pirot

Kalendar Manifestacija Pirot

Manifestacioni turizam predstavlja vid turističke ponude u kome je sadržaj manifestacija sam po sebi turistička vrednost.Pirot je grad koji je zahvalj...
initUseAbuse(); InitRateIt(); initKomForm(); InitScroller(); FBoxInit();
toolTip();

Daljinomer

Izdvajamo
Grčko-Srpski rečnik – pojmovi koji će Vam sigurno zatrebati u Grkoj

Grčko-Srpski rečnik – pojmovi koji će Vam sigurno zatrebati u Grkoj

Najčešće korišćene reči Potreban mi je prevodilac - Hrizomai derminea Zdravo - Yasu Dobro jutro - Kalimera Dobro veče - Kalispera Do viđenja -...
Obilazak Valjeva i manastira Jovanja i Pustinja

Obilazak Valjeva i manastira Jovanja i Pustinja

Provedite 5 ipo sati u Valjevu obilazeći najlepše delove grada i najpoznatije manastire u okolini - Manastir Jovanja i Manastir Pustinja!
Misterije istočne Srbije - deo 1 - Smederevska tvrđava

Misterije istočne Srbije - deo 1 - Smederevska tvrđava

Put ka istočnoj Srbiji započeli smo rano ujutro ~ 7h, plan za taj dan je bio da obiđemo Smederevsku tvrđavu, Viminacijum, Donji Milanovac, Manastir Vr...


Najaktivniji članovi
Marija J. Nikola Lopatic Stefan Vasiljevic Turisticka Organizacija Valjevo Predrag Markovic Pavle Bobić Petar Slavkovic Maja Stankovac

Najposećenije
Kratak turistički vodič kroz Atinu

Kratak turistički vodič kroz Atinu

Atina je najeveći grad u Grčkoj. To je kosmopolitski i turistički centar republike. Mnogi turisti iz celog sveta dolaze da vide čudo Atinu i čuda koja...
Parga - moja iskustva kao putnika

Parga - moja iskustva kao putnika

Ispričaću Vam ukratko svoja iskustva iz Parge, s obzirom da sam i sam pre polaska dosta tražio po interenetu slične stvari ali nigde nisam naišao na k...
Šta videti u Pargi

Šta videti u Pargi

Odlazak u Pargu je nešto što bih obeležio kao OBAVEZNO. Pokušaću da navedem par najinteresantnijih stvari koje bih predložio da vidite u Pargi kako bi...
Pridruzi se

© 2016. Moja Avantura
društvena mreža za putovanja i zabavu - Pokreće izrada web sajtova beograd
Nudmo Vam izbor ideja za odmor i putovanje, kao i povoljne cene smeštaja u dogovoru sa vlasnicima smestaja. Mi ne možemo biti odgovorni za ispravnost cena i usluga koje su prikazane, pa Vas molimo da kontaktirate direktno sa oglašavačima. Letovanje 2016 Grčka, Turska, Crna Gora aranžmani za putovanja avionom i autobusom. Bikinis

Top