Pridruži se!
Blog
Članci o destinaciji
$('#selCountryNews').change(function(){ if($(this).val()) lx('/'+INCDIR+'/x.php?selCountryNews='+$(this).val(), '#selCityNews'); else $('#selCityNews').html('').prop('disabled', true); }); $('#selCityNews').change(function(){ if($(this).val()) document.location=$(this).val(); });

Pridružite nam se

NIš - jedan od najstarijih gradova u Evropi

NIš - jedan od najstarijih gradova u Evropi

Niš je:
 • 3 grad po veličini u Srbiji, posle Beograda i Novog Sada
 • Grad smešten na reci Nišavi
 • Kulturno, privredno, administrativno, poslovno i univerzitetsko središte jugoistočne Srbije
 • Grad smesten na evropskom putnom pravcu KORIDORU 10
 • Grad odavnina poznat kao „kapija istoka i zapada“ jer se nalazi raskrsnici puteva koji spajaju Evropu sa Bliskim Istokom
 • Grad koji se nalazi na 192 m nadmorske visine i prostire na površni od 600 km2
 • Grad sa preko 250 000 stanovnika
 • Univerzitetski centar sa 13 fakulteta
 • Jedan od najstarijih gradova u Evropi, o čemu svedoče brojna praistorijska nalazišta na teritoriji grada (Bubanj i Velika humska čuka)
 • Povezan sa svetom avio linijama sa Međunarodnog aerodoma „Konstantin Velki"
 • Okružen veličanstvenim planinskim masivima: Suvom planinom, Svrljiškim planinama i planinom Seličevicom
 • Rodni grad čuvenog rimskog imperatora Konstantina Velikog koji je 313. godine Milanskim ediktom priznao hrišćanstvo za zvaničnu religiju Rimskog carstva
 • Grad u kome se 2013. godine održava centralna proslava 1700 godina od donošenja Milanskog edikta i priznanja hrišćanstva

Niš se nalazi u niškoj kotlini uz ušće Nišave u Južnu Moravu na 43°19' Severne geografske širine i 21°54' Istočne geografske dužine. Uži centar grada je na 194m nadmorske visine (kod spomenika u centru). Najviša tačka na teritoriji grada je Sokolov kamen, vrh na Suvoj planini (1.523m nadmorske visine), a najniža nizvodno od ušća Nišave u Moravu kod mesta Trupale (173m nadmorske visine). Područije grada zahvata površinu od 596,71km, na kome se nalazi Niš, Niška Banja i 68 prigradskih i seoskih naselja.

Geografski, Niš se nalazi na raskrsnici najvažnijih balkanskih i evropskih saobraćajnih pravaca. U Nišu se magistralni pravac, koji vodi sa severa, dolinom Morave iz pravca Beograda, račva na pravac ka jugu, dolinom Vardara prema Solunu i Atini, i pravac ka istoku, dolinom Nišave i Marice prema Sofiji, Istanbulu i dalje ka Bliskom Istoku.

U Nišu se odvajaju i putevi ka severozapadu (prema Zaječaru, Kladovu i Temišvaru) i ka jugozapadu (prema Jadranskom moru).

Svi ovi putni pravci bili su poznati još od najstarijih vremena kao pravci kretanja naroda, robe i vojski. "Via Militaris" u periodu Rima i Vizantije, "Carigradski drum" u srednjevekovnom periodu u doba Turaka. Danas, to su glavni magistralni evropski pravci na Balkanu, koji Niš čine raskrsnicom Evrope sa Malom Azijom i Crnomorskog područija sa Mediteranom.

Kako stići u Niš:

Aerodrom „Konstantin veliki„ u Nišu  je drugi aerodrom u Srbiji posle Beogradskoga arodroma. Obnovljen je 2003. godine i od 2010. godine u ponudi ima veliki broj linija koje spajaju Niš sa Evropom i svetom.

Tako možete u Niš stići i otići iz njega, preko Podgorice avio kompanijom „Montenegro airlines" do svih većih evropskih destinacija: Frankfurta, Moskve, Diseldorfa, Rima, Beča, Ciriha, Londona i Pariza.

Aerodrom je od centra Niša udaljen samo 3.5 km i smešten je na severnom izlazu iz Niša koji vodi ka Beogradu. Do aerodroma vozi redovna autobuska linija br. 34, a i taksi prevoz je za evropske standarde prilično povoljan tako da  se za prosečnu cenu od 3 Eur (300,00 din) možete dovesti do aerodroma ili stići sa aerodroma do centra Niša.

Posle drugog pasusa: od 26.04.2013. biće uspostavljena nova redovna linija Niš-Trst. Avioni avio kompanije Mistral Air iz Niša leteće dva puta nedeljno na ovoj relaciji. Karte za ovu liniju biće u prodaji preko italijanske turističke agencije Balkan Express - balkan.opentursys.com/booking.cfm

Adresa: Vazduhoplovaca 24

Tel: 018 45 82 828

e-mail: office@nis-airport.com
Web sajt: www.nis-airport.com

Niš je jako dobro povezan železničkom mrežom sa srpskim i evropskim destinacijama.

Železnička stanica Niš smeštena je na izlazu iz grada koji vodi ka Leskovcu i udaljena je 20 minuta peške od centra. Ako niste ljubitelj hodanja sa prtljagom jako dobro je povezana čestim gradskim linijama (1,5,6,10). Taksi prevoz je povoljan, ali vam preporučujemo da koristite proverene taksi kompanije a ne taksi usluge koje se nude na izlazu iz železničke stanice. U samoj zgradi železničke stanice nalazi se garderoba (cena je 110,00 din za 24 h), restoran, telefonska govornica i menjačnica.

Informacije:

Adresa: Dimitrija Tucovića bb
Tel: 018 264 625

Železnice Srbije

Adresa: Nemanjina 6

Tel: 018 3616 722
web sajt: www.zeleznicesrbije.com

Svi regionalni i međunarodni autobusi dolaze i odlaze sa glavne autobuske stanice koja se nalazi u ulici 12. februara, u blizini zelene pijace i niške Tvrđave. Udaljena je 10 minuta hoda od centra grada.

Autobuska stanica Niš,

Adresa: Bulevar 12. Februar bb,
Tel. 018/25 51 77,
Faks:  018/25 56 66,
Web sajt: www.nis-ekspres.rs
Autobuska stanica Beograd: www.bas.rs/RedVoznje.aspx?lng=sc

Cena autobuske karte do Beograda, Skoplja i Sofije se kreće od 1.300 dinara, dok je za Beč od 4.900 dinara.

Ideje kako provesti Dan u Nišu

UPOZNAJTE NIŠ ZA 24 SATA - 1 idealan dan u Nišu - Easy Travel

Doživite nezaboravnu priču vodiča dok obilazite kulturno istorijske znamenitosti  i lud  provod uz autentičnu gastronomsku ponudu .

Ukoliko pak  opijeni srpskim, južnjačkim temperamentom poželite više i produžite boravak vaš izbor je program NIŠ KROZ VEKOVE koji otkriva sve čari grada na Nišavi...

08:00 - Doručak u restoranu „Pležer” u meraklijskoj uličici Kazandžijsko sokače.

09:00 - Uživajte u šetnji sa vodičem kroz Nišku tvrđavu. Današnji izgled utvrđenja datira s početka XVIII veka, a turska tvrđava koja sada egzistira izgrađena je na istom mestu gde i ranija utvrđenja iz rimskog, vizantijskog i srpskog srednjevekovnog doba.

11:00 - U zadnjem delu tvrđave nalaze se studiji slikara i vajara Niša, od kojih su neki otvoreni za publiku ili se mogu posetiti neke od suvenirnica – prodavnica u tvrđavi, a gde možete naći neke od najboljih i najoriginalnijih suvenira u regionu.

11:30 - Šetnja – obilazak centra Niša duž reke Nišave gde se može videti zgrada Banovine, Niška otvorena velika pijaca i cvetna pijaca, a preko mosta na Nišavi dolazi se do pešačke zone i Obrenovićeve ulice.

12:00 - Poseta Narodnom muzeju Niša.

13:00 - Testiranje i takmičenje u kupažiranju vina i nakon toga ručak u elegantnom restoranu „Regent Klub”.

15:00 - Nastavlja se razgledanje grada – transfer (autobusom/putničkim kombijem ili autom) do Medijane, luksuzne vile koju je izgradio imperator Konstantin Veliki, koji je i rođen u Nišu. Od Medijane nastavljamo obilazak Ćele kule.

17:30 - Obilazak se nastavlja u vidu opuštenog popodneva u obližnjoj banji – Niška Banja, odlazak u velnes i spa centar.

19:30 - Nazad u hotel na brzo osveženje i spremite se za vruću južnjačku noć!

20:00 - Probajte srpsku nacionalnu hranu u restoranu „Sinđelić”.

*Sinđelić kuća je nekada bila konak – tipična srpska kuća XVIII veka, koja se i sada nalazi u samom centru grada.

23:00 - Možete pešice nazad do hotela ili možete izabrati aktivni noćni život do ranih jutarnjih sati!

Niš je poznat po svom noćnom životu – otkrijte najbolje što grad može da pruži sa vodičem: obilazak gradskih pabova. Uživajte u besplatnom piću dobrodošlice i izbegnite redove na ulazu u svaki bar i klub! Srpski južnjački temperament je topao i mami vas svojom gostoljubivošću.

Uživajte u zabavi do ranih jutarnjih sati i ne zaboravite da probate čuveni burek (sa sirom ili sa mesom) u odličnim pekarama u centru grada. To je uobičajeni kraj jedne niške noći.

U SUSRET ETNO NIŠU - 1 idealan dan u Nišu - Halo Travel

Za putnike namernike u Niš, turiste žnatiželjne da se upoznaju sa starim srpskim običajima i željne  dobre priče uz koju čašicu domaće preporučujemo jednodnevu turu U SUSRET ETNO NIŠU.

Program počinjemo srpskom dobrodošlicom – posluženje domaćina u narodnoj nošnji po starom srpskom običaju (hleb i so, domaća rakija, slatko i voda, čaj - aerodrom ili hotel).

Vreme predviđeno za smeštaj i kraći odmor.

Polazak u razgledanje grada (lokalni vodič + slušalice):

Tvrđava (foto-stop)–Banovina–most na Nišavi–Gradska kuća-Trg kralja Milana-Kazandžijsko sokače - pauza za kafu u nekom od kafea na niškoj kaldrmi. Odlazak do ranohrišćanske bazilike sa martirijumom (foto-stop), ranohrišćanske grobnice sa freskama (Jagodin mala), Ćele kule (foto-stop). Nastavak puta kroz Jelašničku klisuru - kraće panoramsko razgledanje ostataka rimskih bedema i razgledanje dolomitskih stubova.

Ručak (niški specijaliteti) u etno-restoranu.

Nastavak razgledanja sa vodičem preko Niške Banje. Nakon razgledanja banje pauza za osveženje ili velnes spa popodnevni tretman.

Povratak u centar grada preko lokaliteta Medijana. Razgledanje mesta rođenja cara Konstantina, uz domaće vino koje se služi u rimskim peharima.

Od 20 sati večera u niškom seoskom domaćinstvu, uz vatru, pečenje sa ražnja i muziku pomalo zaboravljenih srpskih instrumenata (frule, harmonike, gajde, duduče, tarabuka itd.). Noćenje.

OKOLINA NIŠA OD MIRA DO ADRENALINA - 1 idealan dan u Nišu - Otava Travel

Višednevni boravak u Nišu, obogaćen izletima je dobitna kombinacija za turistu kod koga savremni način života sve više budi potrebu  da se vrati prirodi i slobodno vreme provede opustajući se u krajoliku koji obilazi ili baveći nekim od zanimljivih sportova. OKOLINA NIŠA OD MIRA DO ADRENALINA, je vaš izbor koji će zaokružiti doživljaj Niša.

Niška Banja

Očekivani dolazak grupe u Nišku Banju oko 10 sati. Susret sa vodičem. Razgledanje i slobodno vreme za šetnju do 11 sati.

Sićevačka klisura (panoramski obilazak – vožnja autobusom) je prelepi, atraktivni kanjon dug 17 km, kroz koji protiče reka Nišava sa velikim padovima toka, čestim promenama pravca i slapovima. U ovom ambijentu, nalazi se, više od 30 crkvica i manastira, izuzetne istorijske vrednosti, kao i hidroelektrana koju su izgradili Austrijanci početkom XX veka kao jednu od prvih u tadašnjij Srbiji. Osvetlila je prvu kuću u Nišu, u ulici Pobede, gde danas u to ime stoji spomen-ploča. Elektrana je i danas u funkciji. Zbog svojih prirodnih vrednosti Sićevačka klisura je proglašena za Specijalni rezervat prirode.

Dolazak u selo Sićevo oko 11.15 sati. Na zaravni iznad klisure, na desnoj obali Nišave, smešteno je živopisno selo Sićevo u kome se svake godine održava Književna kolonija kao i Likovna kolonija koju je 1905. godine osnovala slikarka Nadežda Petrović.

Razgledanje aktuelne postavke i spomenika oslobodiocima.
Foto-pauza na vidikovcu, odakle se pruža predivan pogled na Sićevačku klisuru iz ptičije perspektive.
Poseta podrumu. Degustacija vina (belo, crveno, kupinovo) i rakije sa mogućnošću kupovine.

Oko 13,30 sati poseta manastiru Bogorodica sa crkvom posvećenom Vavedenju Presvete Bogorodice na levoj obali reke Nišave. Šetnja do manastira traje oko 30 minuta.

Prvobitnu crkvu podigao je početkom 14. veka kralj Milutin i nalazila se nešto niže, na desnoj obali Nišave. Turci su je često palili i harali, pa je premeštena na sadašnje, manje pristupačno mesto. Legenda govori da je crkva preletela sa jednog na drugo mesto. Natpis iznad ulaza u naos potvrđuje da je postojeći hram podignut iz osnova 1646. godine i da su ga braća Simon i Živko preneli na rukama, kamen po kamen. Ktitor je bio izvesni Veselin o kome nema podataka. Turci su i novi manastir pustošili. Obnovio ga je 1875. godine pop Petar. Za vreme I svetskog rata opet je stradao. Poslednja veća obnova urađena je 1921. godine zalaganjem igumana Porfirija i bratstva.

Manastir je jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom na istočnoj i pripratom na zapadnoj strani. Zidana je lomljenim kamenom i opekom. Hram je živopisan odmah po završetku 1646. godine. Dosta dobro očuvan i lep živopis radio je Grk Gaznadra. Isti živopis obnovio je 1921. godine ikonopisac Vasilije Rudanovski. Hramom dominira ciklus fresaka posvećenih Bogorodičinim praznicima: Rođenju, Uspenju i drugim. Vrlo je interesantna i veoma retka freska Bogorodica Istočnik živonosni. Stari ikonostas je spaljen, postojeći su oslikali ruski majstori 1928. godine. U kapeli se čuva lepa, velika ikona Krunisanje Bogorodice iz XIX veka koju su Rusi doneli iz svoje domovine, koju veoma cene vernici u okolini i pripisuju joj čudotvorna svojstva. Pored crkve se nalazi izvor čija voda, po narodnom verovanju, ima isceliteljsku moć. Ovo je jedan od retkih manastira u Niškoj Eparhiji koji je u celosti sačuvan uprkos turskoj okupaciji.

Jelašnička klisura

Oko 14.30 sati polazak ka selu Jelašnica u istoimenoj klisuri, udaljenoj od Niša 15 km, a od Niške Banje 3 km.

TURA AUTOBUSOM - 1 idealan dan u Nišu - Lasta

Ukoliko ste na proputovanju, imate par sati predaha i put vas dovede u Niš, zastanite, svratite do Informativnog centra TON-a u Tvrđavi, kupite koji suvenir, snabdite se brošurama i kartom grada i krenite u višesatno panoramsko razgledanje grada udobnim autobusom LASTE.

Razgledanje grada sa vodičem
Trajanje: 5 sati
Polazak: u 10 sati
Mogućnost realizacije maj – oktobar
Minimum za realizaciju 30 osoba
Moguća je organizacija ponuđenog razgledanja i za manje grupe i individualne goste.

TVRĐAVA

U centru na obali Nišave, na ostacima rimskog vojnog utvrđenja, a kasnije rimskog grada Naisusa, Turci su izgradili jaku tvrđavu na početku XVIII veka. Poznata je kao jedno od najpoznatijih i dobro očuvanih spomenika ove vrste.

HOTEL PARK

Nalazi se na izlazu iz tvrđave sa leve strane na suprotnoj obali Nišave. Na prostoru gde je danas poznati hotel „Park” nalazio se novi konak Hafiz paše.

SKUPŠTINA GRADA

Odmah pored hotela „Park”, nekadašnjeg novog konaka, izgrađena je Narodna banka Srbije, a danas se nalazi sedište gradonačelnika Niša.

BANOVINA

Nalazi se na izlazu iz tvrđave sa desne strane. Izgrađena je 1889. godine za potrebe načelništva Nišavskog okruga. U ovoj zgradi se nalazilo sedište Srpske vlade i Ministarstva inostranih poslova. Ovde je stigla zvanična objava rata Srbiji od strane Austrougarske, a vest je primio predsednik Srpske vlade Nikola Pašić.

Polazak u panoramsko razgledanje grada. Vožnja starom ulicom Vožda Karađorđa gde se nalaze zgrada Narodnog pozorišta, Palata pravde, i niška Gimnazija ,,Stevan Sremac”.

Dolazak u park Svetog Save i poseta Crkvi Sveti car Konstantin i carica Jelena.

Kratka pauza za kafu i nastavak puta do muzeja Ćele kula.

ĆELE-KULA

Jedinstveni spomenik sa uzidanim ljudskim lobanjama u kamenu. Izgradili su je Turci od glava Srba koji su poginuli za vreme Čegarske bitke, a koža sa glava je poslata Sultanu u Istanbul. U početku su ovde bile 952 lobanje, a danas ih ima 58.

Iznad kule je 1892. godine podignuta kapela.

Vožnja ka Medijani.

MEDIJANA

Antičko arheološko nalazište, svedok carskog Naissusa, još od vremena kada je ovde rođen Konstantin Veliki, koga moderna vremena pamte po Milanskom ediktu iz 313. godine, koji je zvanično priznao hrišćanstvo kao religiju.

NIŠ KROZ VEKOVE - 2 idealana dana u Nišu - Easy Travel

Doživite nezaboravnu priču vodiča dok obilazite kulturno istorijske znamenitosti  i lud  provod uz autentičnu gastronomsku ponudu .

Ukoliko pak  opijeni srpskim, južnjačkim temperamentom poželite više i produžite boravak vaš izbor je program NIŠ KROZ VEKOVE koji otkriva sve čari grada na Nišavi...

DAN 1.

08:00 - Doručak u restoranu „Pležer” u meraklijskoj uličici „Kazandžijsko sokače“.

09:00 - Transfer do Bubnja i Humske čuke kako bi se otkrile lokacije sa artefaktima iz ranog neolita i bronzanog doba. Uživajte u divnoj panorami grada i okoline.

11:00 - Nastavite razgledanje grada našim transferom (autobus/putnički kombi/automobil) i otkrijte Naisus – rimski grad. Posetite Medijanu – luksuznu vilu koja je izgrađena u doba imperatora Konstantina Velikog, koji je rođen u Nišu.

12:30 - Transfer do Trga kralja Milana – nekada FORUM, ostaci Kontantinove bazilike MARTIRIUM – i prošetajte Obrenovićevaom ulicom – u rimsko vreme CARDO.

13:00 - Probanje vina kao što su to činili Rimljani uz ručak, u rimskom stilu u elegantnom restoranu „Regent Klub“.

15:00 - Poseta Narodnom muzeju Niša.

16:00 - Obilazak se nastavlja u vidu opuštenog

popodneva u obližnjoj banji - Niška banja, odlazak u wellness i spa centar.

19:00 - Nazad u hotel na brzo osveženje i spremite se za „vruću“ južnjačku noć!

20:00 - Probajte srpsku nacionalnu hranu u restoranu „Sinđelić”.

*“Sinđelić kuća” je nekada bila konak - tipična srpska kuća u XVIII veku, koja se nalazi u samom centru grada.

Možete pešice nazad do hotela ili možete izabrati aktivni noćni život do ranih jutarnjih sati!

Easy travel Niš vas vodi u noćni obilazak:

Obilazak pabova sa vodičem

Vodiči govore srpski i engleski

Besplatni kokteli dobrodošlice u čuvenom „Kazandžijskom sokačetu“.

Specijalan izbor pića u toku noći (uključujući koktele po povoljnim cenama, pivo, votka i žestoka pića)

Izbegnite redove na ulazu u klubove i barove!

Više informacija tokom pauze.

Uživajte u zabavi do ranih sati i ne zaboravite da probate čuveni „burek“ (sa sirom ili sa mesom) u odličnim pekarama u centru grada. To je uobičajeni kraj jedne „Niške noći“.

DAN 2.

08:00 - Doručak u hotelu.

09:00 - Nastavak razgledanja uz transfer (autobus/ putnički kombi/ putničko vozilo) do Ćele kule i brda Čegar kako biste osetili život na ovim prostorima u doba Otomanske imperije.

12:00 - Uživajte u šetnji kroz Nišku tvrđavu.

13:00 -  U zadnjem delu tvrđave nalaze se studiji slikara i vajara Niša, od kojih su neki otvoreni za publiku ili se mogu posetiti neke od suvenirnica ili  prodavnica u tvrđavi – gde ćete naći neke od najboljih i najoriginalnijih suvenira u regionu.

14:00 - Ručak u restoranu HAMAM – internacionalni restoran smešten je u nekadašnjem turskom hamam-u u tvrđavi.

*Uživajte u živom programu sa instrumentalnom muzikom i trbušnim plesačicama.

16:00 - Nastavak obilaska do logora na Crvenom krstu“ iz II svetskog rata u doba okupacije Niša od strane nacista.

17:00 - Transfer do centra grada i poseta komemorativnoj kapeli.

17:30 - I potom šetnja preko mosta na reci Nišavi do pešačke zone - Obrenovićeva ulica.

SLOBODNO VREME za Vaše istraživanje grada, šetnju ulicama i potragu jedan od mnogih kafea ili kupovinu u Tržnom centru Kalča.

ŽAL ZA JUG - „Da znaeš mori, mome, kol'ka je žal za mlados' “ - 2 idealana dana u Nišu - Mondorama

Grad majke prvog hrišćanskog imperatora, žene kojoj se pripisuje otkrovljenje Časnog Krsta, opisane u mnogim legendama, naslikane na proslavljenim slikama, žene koja je hrišćanstvu dala notu mistike. Južnjački duh i sevdah se nigde bolje ne mogu spoznati kao na jugu Srbije, u Nišu. Toplina južnjačkog mentaliteta opisivana je u delima poznatih srpskih pisaca Stevana Sremca i Bore Stankovića a bezuslovno gostoprimstvo, u svojim putopisima spominju Feliks Kanic i Alfons de Lamartin. Najautentičnija atrakcija turističke ponude Niša, pored bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, svakako je doživljaj noćnog provoda u etno-ambijentu niške kafane

1. dan

Dolazak u Niš u prepodnevnim časovima. Smeštaj u etno-hotelu „Duo D” u centru grada. Pešačka tura kroz stari centralni deo Niša u pratnji lokalnog vodiča. Obilazak: Kazandžijsko sokače sa autentičnim dućanima starog Niša, kuća Stambolijskih, spomenik Stevana Sremca i Kalče, nastavak do narodnog i arheološkog muzeja sa postavkom predmeta nađenih na području Niša i okoline. Nastavak kroz Obrenovićevu ulicu do Niške tvrđave za koju se smatra da je jedna od najvećih u Evropi: hamam, ostaci rimske ulice na putu Via militaris, lapidarijum, džamija, pašin konak, barutana, spomenik Milanu Obrenoviću, letnja pozornica. Nastavak kroz ulicu Vožda Karađorđa do prve niške gimnazije „Stevan Sremac” i pozorišta. Nastavak razgledanja autobusom: odlazak do monumentalne ranohrišćanske bazilike impozantnih razmera sa martirijumom iz ranog IV veka i grobnica sa fresko-dekoracijom figura svetitelja, biljnih prepleta, ptica kao i Hristov Monogram sa apokaliptičnim znacima ά i ώ (pomenutih u Jovanovom Otkrovenju). Vožnja autobusom preko Bulevara Nemanjića pored Crkve cara Konstantina i carice Jelene, nastavak Bulevarom cara Konstantina do arheološkog lokaliteta Medijana i baptisterijuma (krstionice) koji se u istorijskim spisima navodi kao prvi u Evropi. Letnja rezidencija cara Konstantina i Jelene, najpoznatiji i najotmeniji deo antičkog Naisusa. Car Konstantin je tu živeo 12 godina sa majkom, te je i njen jak uticaj doprineo da 313. godine Konstantin proklamuje slobodno propovedanje hrišćanstva u Rimskoj imperiji i kasnije Vizantiji. Misticizam otkrivanja Časnog Krsta i klinova kojima je Isus bio razapet na krst u Svetoj Zemlji Jerusalumu pripisuje se Jeleni. Veruje se da je relikvije i Isusove klinove poslala Konstantinu u Niš. Odlazak autobusom do Niške banje, termalnog lečilišta odakle je termalna i mineralna voda bila sprovođena  olovnim cevima do kupatila Medijane još u doba Konstantina. Povratak u hotel autobusom. Slobodno vreme do večernjih časova. Večera u etno-kafani „Nišlijska mehana” na obali Nišave. Sevdah u ambijentu niške terevenke uz zvuke akustičnih instrumenata, stihove starogradskih pesama i ukus tradicionalne južnjačke kuhinje. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan

Doručak. Polazak autobusom na poludnevni izlet. Sićevačka klisura – jedna od najimpozantnijih klisura u Evropi kroz koji se probija reka Nišava, zbog autohtone i raritetne flore i faune, proglašena je još pre 20 godina Specijalnim rezervatom prirode.  Obilazak manastira sv. Bogorodice (1644). Nastavak puta do Ostrovice – Crkva Svete Petke na zaravni iznad klisure. Povratak prema Nišu sa pauzom za ručak u restoranu „Kod Čiče” – hrana po tradicionalnom južnjačkom jelovniku. Povratak u Niš u popodnevnim časovima. Kraj programa. „Ja htedoh samo da sačuvam veselu sliku današnjeg Niša od zaborava – kako proteče jedan Đurđevdan, kako majka i ćerka zavoleše, pa se udadoše, pa decu izrodiše, inače će sve te lepe dane Nišava odneti u Moravu, Morava u Dunav, a Dunav negde bestraga i oni se više nikada neće vratiti, baš kao ni mladost.”

Medijana će biti zatvorena do septembra 2013. godine.

Korisne informacije:

Izlet se realizuje autobusom u pranji lokalnog stručnog vodiča. Izleti sa posetom arheološkim nalazištima mogu biti neprikladni za osobe sa ograničenim kretanjem. Zbog neprikladnosti terena preporučuje se ravna ili sportska obuća. Gde god je potrebno, zahteva se plaćanje dodatnih troškova za upotrebu foto-aparata ili video-kamera unutar arheoloških nalazišta. Za posetu verskih objekata molimo da budete prikladno odeveni. Redosled posete tokom izleta može biti promenjen.  

Zone dobrog provoda

Kazandžijsko sokače

Kazandžijsko sokače, nekada zanatlijska četvrt, danas prava zona dobrog provoda, ulica prepuna duha starog Niša, terasa kafića, mirisa roštilja i dobre kafe:
 • Cezar,
 • Flo kafe,
 • Kafe Šestica,
 • Divin-kafe,
 • Tesla kafe,
 • Restoran Galija,
 • Pleasure club,
 • Garni hotel Duo D,
 • Bla bla kafe,
 • Klub Konstantin,
 • Kafana Kazandžijsko sokače,
 • Kafana Kod Rajka,
 • Kafe bar Na ćošku.
Obrenovićeva ulica – nalazi se u samom centru grada i predstavlja glavnu i najprometniju pešačku zonu. Od brojnih lepih kuća i zgrada u ovoj ulici ističemo kuću trgovca Andonovića, predivno arhitektonsko zdanje nastalo između dva svetska rata. Pored starih zgrada ova ulica obiluje dobrim kafićima i poslastičarama, kao i velelepnim šoping centrom:
 • The Regent club restoran,
 • Gorča kafe,
 • Virgo Nik,
 • Kafe poslastčara Tramvaj,
 • Klub Broz,
 • Poslastičara Turist,
 • Hemingway kafe bar,
 • Paradiso,
 • Šark.
Tvrđava – simbol grada Niša, tursko zdanje iz 1723. godine, danas prelep park, koji s jedne strane predstavlja oazu tišine i zelenila u centru grada, a s druge strane još jednu zonu dobrog provoda. U starim kamenim nišama, sa leve strane od ulaza u tvrđavu, nalazi se niz kafe-barova i klubova, koji pružaju dobru zabavu, danju uz kafu i mir unutar drevnih zidina i noću uz dobre pop i rok svirke u baštama, tokom cele godine:
 • Klub Saloon,
 • Vanillia,
 • Antik kafe galerija,
 • Movie star,
 • Kapija bar,
 • Fortress,
 • Klub Klinika,
 • Dom planinara,
 • Kafe Pozornica.
Park Čair smešten je u samom jezgru grada Niša, na površini od 16,4 hektara. Ceo kompleks Čair čine dva dela, u jednom delu je velika zelena površina, dok drugi deo čine sportsko-rekreativni sadržaji (klizalište, otvoreni i zatvoreni bazeni, fudbalski tereni, fitness centar). Upravo zbog bogate vegetacije i bujnog zelenila Turci su mu dali ime “Čair” što u prevodu znači bašta. Specifičnosti ovog parka doprinosi ne samo impresivna veličina već i autentična vegetacija topola, jablana i platana. Uz sam park nalazi se veliki broj kafića gde mnogobrojne Nišlije uživaju u popodnevnoj kafi, dok se ovaj deo ulice uveče pretvara u zonu dobrog provoda. Poslednjih nekoliko godina taj deo ulice nazvan je „silikonska dolina“, a na vama je da otkrijete zašto:
 • Klub Ypsilon,
 • Pleasure,
 • House,
 • Visage,
 • Picerija Kaktus,
 • Flert,
 • Kafe poslastičara Simply,
 • Oktopod,
 • La belle époque.

Podelite članak sa prijateljima

Tagovi: NIš - jedan od najstarijih gradova u Evropi, Korisne informacije, 1419

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Podelite svoje utiske i komentare


Budite prvi koji će ostaviti komentar


Podeli? facebook   Oceni:Slični članci
NIš - Kalendar Manifestacija

NIš - Kalendar Manifestacija

NIš - Kalendar Manifestacija Januar   Novogodišnji koncert bečkih valcera i operskih arija Pihtijada Salon vina i čokolade Rakija BREND, festival ra...
Zaječar- grad koji morate bolje upoznati

Zaječar- grad koji morate bolje upoznati

Grad Zaječar se nalazi u centralnom delu Timočke krajine i obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i...
initUseAbuse(); InitRateIt(); initKomForm(); InitScroller(); FBoxInit();
toolTip();

Daljinomer

Izdvajamo
Grčko-Srpski rečnik – pojmovi koji će Vam sigurno zatrebati u Grkoj

Grčko-Srpski rečnik – pojmovi koji će Vam sigurno zatrebati u Grkoj

Najčešće korišćene reči Potreban mi je prevodilac - Hrizomai derminea Zdravo - Yasu Dobro jutro - Kalimera Dobro veče - Kalispera Do viđenja -...
Obilazak Valjeva i manastira Jovanja i Pustinja

Obilazak Valjeva i manastira Jovanja i Pustinja

Provedite 5 ipo sati u Valjevu obilazeći najlepše delove grada i najpoznatije manastire u okolini - Manastir Jovanja i Manastir Pustinja!
Misterije istočne Srbije - deo 1 - Smederevska tvrđava

Misterije istočne Srbije - deo 1 - Smederevska tvrđava

Put ka istočnoj Srbiji započeli smo rano ujutro ~ 7h, plan za taj dan je bio da obiđemo Smederevsku tvrđavu, Viminacijum, Donji Milanovac, Manastir Vr...


Najaktivniji članovi
Marija J. Nikola Lopatic Stefan Vasiljevic Turisticka Organizacija Valjevo Predrag Markovic Pavle Bobić Zoran B. Petar Slavkovic

Najposećenije
Kratak turistički vodič kroz Atinu

Kratak turistički vodič kroz Atinu

Atina je najeveći grad u Grčkoj. To je kosmopolitski i turistički centar republike. Mnogi turisti iz celog sveta dolaze da vide čudo Atinu i čuda koja...
Parga - moja iskustva kao putnika

Parga - moja iskustva kao putnika

Ispričaću Vam ukratko svoja iskustva iz Parge, s obzirom da sam i sam pre polaska dosta tražio po interenetu slične stvari ali nigde nisam naišao na k...
Šta videti u Pargi

Šta videti u Pargi

Odlazak u Pargu je nešto što bih obeležio kao OBAVEZNO. Pokušaću da navedem par najinteresantnijih stvari koje bih predložio da vidite u Pargi kako bi...
Pridruzi se

© 2016. Moja Avantura
društvena mreža za putovanja i zabavu - Pokreće izrada web sajtova beograd
Nudmo Vam izbor ideja za odmor i putovanje, kao i povoljne cene smeštaja u dogovoru sa vlasnicima smestaja. Mi ne možemo biti odgovorni za ispravnost cena i usluga koje su prikazane, pa Vas molimo da kontaktirate direktno sa oglašavačima. Letovanje 2016 Grčka, Turska, Crna Gora aranžmani za putovanja avionom i autobusom. Bikinis

Top