Pridruži se!
Blog
Članci o destinaciji
$('#selCountryNews').change(function(){ if($(this).val()) lx('/'+INCDIR+'/x.php?selCountryNews='+$(this).val(), '#selCityNews'); else $('#selCityNews').html('').prop('disabled', true); }); $('#selCityNews').change(function(){ if($(this).val()) document.location=$(this).val(); });

Pridružite nam se

Kraljevo, položaj, istorijat grada, znamenitosti

Kraljevo, položaj, istorijat grada, znamenitosti

Kraljevo se nalazi u centralnom delu Srbije, na sto sedamdesetom kilometru od Beograda. Smešteno je u kotlini koju obrazuju reke Ibar i Zapadna Morava, i čini granicu između dve različite oblasti – blagih valjevskih i šumadijskih planina na severu i oštrog kopaoničkog i starovlaškog masiva na jugu. Proteže se od severa prema jugu, od šumadijskih planina (Kotlenik) do kopaoničke grupe planina (Željin, Goč i Stolovi). Na zapadu se oslanja na planinske delove Starog Vlaha (Jelica, Čemerno). Dolinom Zapadne Morave opština Kraljevo otvorena je prema Velikom Pomoravlju. Nalazi se na nadmorskoj visini od 208 m.

Kraljevo je grad umerenokontinentalne klime. U zavisnosti od godišnjeg doba menjaju se temperatura, vetrovi, insolacija i padavine. Najviše temperature vazduha su u julu mesecu, kada je srednja temperatura 24o C, a najniža u januaru 0oC.

Bitan pokazatelj turističke atraktivnosti klime je insolacija. Najosunčaniji su dani u letnjim mesecima, prosečno 8 sati i 30 minuta, što naročito pogoduje banjskom turizmu. Kada su u pitanju padavine, najviše je kiše (prosečno oko 104 dana godišnje). Vetrovi su najčešći u poznu jesen, zimu i rano proleće (košava).

Istorija Kraljeva

Prvi pomen naselja pod nazivom Rudo Polje sreće se 1476. godine. Nešto kasnije, oko 1540. godine, u upotrebi je dvojni naziv: Rudo Polje i Karanovac. Prilikom posete kralja Milana Obrenovića Karanovcu, na zahtev građana, 19. aprila 1882. naziv je promenjen u Kraljevo. U kratkom posleratnom periodu (1949 -1955) u upotrebi je naziv Rankovićevo, da bi se ne za dugo ponovo ustalio naziv Kraljevo.

Stari Rim i Vizantija su ostavili tragove na ovom području. Od tada datiraju Janok, Rajanovac i u susedstvu Vrnjačka Banja. Najstariji pomen jednog mesta kraljevačkog kraja nalazimo u vizantijskim izvorima iz 10. veka koji pominju gusto naseljeni Janok koji se verovatno nalazio jugozapadno od Kraljeva, na području današnjeg Konareva.

Ovi krajevi su u sastavu srpske države od njenog nastanka i igraju važnu ulogu u privrednom, društvenom i političkom životu, ali je ovde pre svega duhovni centar mlade srpske države. Krajem 12. veka podignut je manastir Studenica, zadužbina velikog župana Stefana Nemanje, osnivača nezavisne srpske države i rodonačelnika dinastije Nemanjića. Početkom 13. veka sagrađen je manastir Žiča, zadužbina Stefana Prvovenčanog, u kojem je on 1217. godine krunisan kao prvi srpski kralj. Od 1219. godine manastir Žiča je sedište autokefalne srpske crkve i prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save.

Smatra se da Karanovac postaje značajnije naselje tek od 1718. godine, posle potpisivanja Požarevačkog mira i uspostavljanja austrijsko-turske granice duž Zapadne Morave..

Sledi ubrzan razvoj Karanovca uslovljen pre svega geografskim položajem, trgovinom, zanatstvom i novostečenom administrativno-upravnom ulogom. Tokom 19. veka izrasta u značajno gradsko središte Srbije. Izgradnjom crkve 1824. godine određen je novi pravac i prostor za razvoj grada - prostor između Stare čaršije i Pljakinog šanca. Prvi urbanistički plan Karanovca uradio je Laza Zuban 1832. godine. Realizacija plana počela je 1836. godine kada su u varoši ustrojena “tri glavna sokaka”. Do kraja 19. veka prosecanjem novih sokaka stvorena je mreža ulica sa do danas zadržanom karakteristikom pravilnog ukrštanja koje polaze od centralnog kružnog trga u četiri pravca.

Danas je Kraljevo značajni kulturni centar Srbije u kome rade Muzej, Arhiv, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Biblioteka, Pozorište, Udruženja književnika i likovnih umetnika

Kraljevo je danas lep, veliki, moderan grad. Malo je gradova koje karakteriše takav geografski položaj kakav je našem gradu prirodno podaren. Današnji tempo života je brz i malo je vremena za iskreno uživanje u njegovim lepotama.

Znamenitosti grada: Centralni gradski trg, Spomenik srpskim ratnicima, Kraljevački mostovi, Kolonija fabrike vagona, Pljakin šanac, Ratarsko imanje, Stara čaršija, Trg Svetog Save

Manastiri:

Manastir Žiča

Za razliku od većine naših manastira koji su građeni u teško pristupačnim predelima, Žiča se nalazi u plodnoj ravnici, na samo 6km od Kraljeva prema Mataruškoj Banji.

Zadužbina je kralja Stefana Prvovenčanog (1195 – 1223) i jedna je od najvećih svetinja srpskog naroda. Gradnja glavne manastirske crkve Sv. vaznesenja započeta je oko 1206. godine, a završena pre 1217.g., kada je njen ktitor dobio kraljevsku krunu iz Rima. Podignuta van grada, u manastirskom krugu, sagrađena je da bude sakralno mesto i mesto gde se posvećuju crkvene starešine i stoluju arhiepiskopi.

U njoj je prvi srpski arhiepiskop Sava krunisao svog starijeg brata kao prvog srpskog kralja (1217) i posvetio episkope novoosnovanih eparhija. U Žiči su krunisana još dva srpska kralja iz dinastije Nemanjića (1169-1371), Stefanovi sinovi – Radoslav i Vladislav.

Jedna lepa stara legenda o «sedmovratoj» Žiči pripoveda da je u njoj krunisano sedam kraljeva i da su, prilikom svakog krunisanja, otvarana nova vrata kroz koja je prolazio samo krunisani vladar, pa bi ta vrata potom odmah bila zazidana.

Od manastirskog kompleksa iz srednjeg veka sačuvane su samo Crkva sv. Spasa i mala crkvica sv.Petra i Pavla. Sve ostale zgrade su novijeg porekla.

Po svojoj arhitekturi Žiča pripada raškoj školi. To je jednobrodna građevina sa polukružnom oltarskom apsidom na istočnoj, spoljnom pripratom sa kulom na zapadnoj i pravouganim pevničkim prostorijama na južnoj i severnoj strani. Nad središnjim delom naosa uzdiže se kupola sa osmougaonim tamburom.

Žiča je građena od opeke i kamena i nešto sige. Već se po odabiru materijala za gradnju vidi da je planirano da crkva bude omalterisana. Prepoznatljiva je po crvenoj boji fasade.

Unutrašnju dekoraciju čine freske koje su slabo očuvane, a delo su carigradskih majstora (iz 1219), manje talentovanih provincijskih majstora (1228-1233), a najznačajnije freske su i najmlađe (1309-1316) i nalaze se u glavnom delu crkve (Veliki praznici, scene iz života Hrista, stojeće svetiteljske figure i njihova poprsja). Vredan ansambl čine freske na zidovima prolaza ispod kule zvonika gde su pored Božićne himne i četrdeset mučenika sevastijanskih naslikani sv.Petar i sv.Pavle, kao i portreti Stefana Prvovenčanog i sina Radoslava sa darovnom poveljom. Autori ovih fresaka su majstori poznate slikarske radionice kralja Milutina.

Od nekadašnje bogate riznice manastira Žiče gotovo da ništa nije sačuvano osim relikvije desnice sv. Jovana Preteče okovane srebrom, koju je u manastir doneo sv. Sava, a danas se čuva u katedrali sv. Marije u Sijeni i dela srebrom okovanog časnog krsta iz 13. veka koji se čuva u katedrali grada Pijence, takođe u Italiji.

Crkva sv. Petra i Pavla
Nalazi se istočno od glavne crkve. Potiče iz 14. veka, jednostavne je arhitekture–jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom na istočnoj strani. Ozidana je kamenom i opekom. Obnovljena je u 18. veku.

Manastir Studenica

Manastir Studenica studenica01 Put do manastira Studenice vodi kroz Ibarsku «Dolinu vekova» u kojoj je nekada bilo jezgro srednjovekovne srpske države Raške.Veliki župan Stefan Nemanja(1171-1196), utemeljivač pomenute nezavisne države Raške i rodonačelnik moćne dinastije Nemanjića (1169-1196), podigao je Bogorodičinu crkvu, svoju zadužbinu, pre više od osam vekova.

U njoj počiva, ne kao vladar, već kao skromni monah,svetac Simeon, sa svojom ženom, monahinjom Anastasijom i njihovim sinovima, Vukanom i Stefanom (Prvovenčanim). Bogorodičina crkva u Studenici sagrađena je u poslednje dve decenije 12. veka. Jedan je od najlepših spomenika Raške graditeljske škole i istovremeno najugledniji među srpskim manastirima.Njena raskošna skulpturalna plastika u belom radočelskom mermeru ima romansko-vizantijske odlike, a veličanstveno freskoslikarstvo oličeno u RASPEĆU privlači turiste, te moderne hodočasnike, da se oko nje skupljaju i da joj se dive.Godine 1986., u kojoj je proslavljala osam punih vekova svog postojanja, Studenica je upisana u listu svetsve baštine UNESCO-a kao spomenik univerzalne vrednosti. Manastirski kompleks Danas arhitekturu Studenice čine glavna manastirska crkva posvećena Bogorodici, Kraljeva crkva (posvećena sv.Joakimu i Ani) i crkva sv. Nikole-Nikoljača,a u okviru manastirskog kompleksa su i ostaci temelja crkve sv.Jovana, Savina trpezarija, kula, riznica, konaci..

Bogorodičina crkva studenica02Bogorodičina crkva, najsjajnija građevina srpskog srednjeg veka, podignuta je između 1183. i 1196. godine. Njen osnivač i ktitor bio je veliki župan Stefan Nemanja.Svrstava se u najvrednije spomenike tzv.Raške graditeljske škole.Crkva je jednobrodna, sa oltarskim prostorom i unutrašnjom pripratom, dok je spoljašnju pripratu nešto kasnije podigao kralj Radoslav. Spolja je Bogorodičina crkva u stilu romanike, ukrašena bogatom mermernom plastikom visokih stilskih vrednosti. Uz glavni portal, trifora na srednjoj apsidi najvredniji je detalj na fasadi Studenice. Na dovratku severnog portala nalazi se čuveni vizantijski studenički krst. Ozidana je radočelskim mlečno belim mermerom sa tonovima žućkastog i plavog.Nad romaničkom fasadom dominira vizantijska kupola. Najvrednije freske Bogorodičine crkve naslikane su u periodu od 1208. 1215.godine i u njihovom nastanku imala su udela sva tri Nemanjina sina: Vukan, Stefan i Sava. Studeničke freske predstavljaju blistavi početak srpskog vizantijskog slikarstva.Tu se prvi put natpisi na freskama pišu na srpskom jeziku, iako su ih slikali najbolji među vrsnim carigradskim majstorima. Tematski, freske su predstavljale ciklus od dvanaest Velikih praznika, kao i niz pojedinačnih figura. Od tih dvanaest kompozicija očuvana je samo jedna – RASPEĆE HRISTOVO.Ona je danas svetski poznati simbol studeničkog freskoslikarstva. Živopis iz 13.veka dopunjavaju freske oslikane sredinom 16. veka čiji umetnički kvaliteti dostojno predstavljaju svoju epohu.

Na ulazu u Bogorodičinu crkvu, sa desne strane, nalazi se mermerni sarkofag ktitora Stefana Nemanje, čije su mošti prenete iz Hilandara 1207. Godine i u kome počiva kao sveti Simeon Mirotočivi. Pred samim oltarom, takođe s desne strane, smešten je kivot Stefana Prvovenčanog. Srebrni kovčeg poklonila je Persida, supruga kneza Aleksandra Karađorđevića, a rad je Vinćenca Kaclera iz 1853.g.Sa leve strane ispred ikonostasa nalazi se ćivot sv.Anastasije, ćerke vizantijskog cara Romana IV, žene velikog župana Stefana Nemanje, majke velikog župana Vukana, Stefana Prvovenčanog, prvog kralja srpskog i Rastka – sv. Save. Kivot je od drveta, okovan srebrom i zlatom i ukrašen dragim kamenjem, emajlom i gravurom. Rađen je 3,5 godine. Njegov autor je đakon Vojislav Bilbija,po zanimanju stomatolog koji živi i radi u Holandiji, a bavi se živopisanjem ikona i obradom plemenitog metala. Kivot je poklonio manastiru 1996. godine

Kraljeva crkva studenica03Podignuta je 1314.g., a posvećena sv. Joakimu i Ani, malih je razmera, ne zato što njen ktitor kralj Milutin nije mogao da podigne veću, nego zato što se smatrao nedostojnim da ugrozi veličinu hrama Nemanjinog. Najveću vrednost njenu predstavlja živopis, na pojedinim mestima izvanredno očuvan. Freske su rađene u tri zone. Prvu zonu čine ktitorski portreti i pojedinačne figure svetitelja. Kompozicije u drugoj zoni imaju posebnu likovnu vrednost, a prikazuju život Bogorodice od rođenja do smrti. Na južnom zidu nalazi se najpoznatija freska iz Kraljeve crkve – «Rođenje Bogorodice» U trećoj zoni je ciklus Velikih praznika.

Banje:

Mataruška banja

Nalazi se 8 km jugozapadno od Kraljeva, na desnoj obali reke Ibar na obroncima planina Stolovi i Čemerno, na 215 m nadmorske visine. Umereno-kontinentalna klima, reka Ibar i prostran park pružaju izvanredne mogućnosti za zdravstveni i sportsko-rekreativni turizam.

Indikacije
Lekovita mineralna voda temperature 42-51oC. Savremena medicinska oprema i visokostručni kadar daje izvanredne rezultate u lečenju sledećih bolesti:
Reumatska oboljenja, zapaljenski reumatizam , sistemske bolesti vezivnog tkiva, degenerativna oboljenja kičmenog stuba , vanzglobni reumatizam.
Ginekološka oboljenja ; sterilitet, adneksiti, hormonski poremećaji.
Neurološka oboljenja ; oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema.
Oboljenja perifernih krvnih sudova.
Sva posttraumatska stanja .

Bogutovačka banja

Položaj i klima - Nalazi se 23 km južno od Kraljeva na šumovitim padinama planine Troglav , na 520 m nadmorske visine. Umereno-kontinentalna klima, nezagađena životna sredina okružena šumovitim obroncima okolnih planina i reka Lopatnica pružaju izvanredne uslove za lečenje, odmor i rekreaciju.

Indikacije
Lekovita mineralna voda temperature 25-27oC pomaže u lečenju sledećih oboljenja :
Neuropsihijatrijske bolesti, psihoneuroze, oboljenja vegetativnog nervnog sistema, migrene neuralgije.
Funkcionalna oboljenja srca i krvnih sudova, neuroze srca, povišeni krvni pritisak.
Pojedina reumatska oboljenja.
Pojedina oboljenja organa za varenje.

Podelite članak sa prijateljima

Tagovi: Kraljevo, položaj, istorijat grada, znamenitosti, Korisne informacije, 1447

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Podelite svoje utiske i komentare


Budite prvi koji će ostaviti komentar


Podeli? facebook   Oceni:Slični članci
Servisne informacije i važni telefoni Kraljevo

Servisne informacije i važni telefoni Kraljevo

Dežurne pošte u Kraljevu: Pošta 1, Cara Lazara 37 Telefon : 036 312 512 Pošta 2, Hajduk Veljkova 72 Telefon : 036 312 286 Pošta 3, Dušana Popovića 26...
Kulturne manifestacije Kraljevo

Kulturne manifestacije Kraljevo

DANI JORGOVANA (Kraljevo-Maglič-Gradac) 01.-10.maj Društvo francusko-srpskog prijateljstva “Jelena Anžujska” Tel. 036 353-469, 063 21 91 42 NARCISIMA...
Čačak na dlanu

Čačak na dlanu

Grad Čačak se nalazi u središnjem delu centralne Srbije u Moravičkom okrugu. Od Beograda je udaljen 150 km, a pored Čačka na području Moravičkog okrug...
initUseAbuse(); InitRateIt(); initKomForm(); InitScroller(); FBoxInit();
toolTip();

Daljinomer

Izdvajamo
Grčko-Srpski rečnik – pojmovi koji će Vam sigurno zatrebati u Grkoj

Grčko-Srpski rečnik – pojmovi koji će Vam sigurno zatrebati u Grkoj

Najčešće korišćene reči Potreban mi je prevodilac - Hrizomai derminea Zdravo - Yasu Dobro jutro - Kalimera Dobro veče - Kalispera Do viđenja -...
Obilazak Valjeva i manastira Jovanja i Pustinja

Obilazak Valjeva i manastira Jovanja i Pustinja

Provedite 5 ipo sati u Valjevu obilazeći najlepše delove grada i najpoznatije manastire u okolini - Manastir Jovanja i Manastir Pustinja!
Misterije istočne Srbije - deo 1 - Smederevska tvrđava

Misterije istočne Srbije - deo 1 - Smederevska tvrđava

Put ka istočnoj Srbiji započeli smo rano ujutro ~ 7h, plan za taj dan je bio da obiđemo Smederevsku tvrđavu, Viminacijum, Donji Milanovac, Manastir Vr...


Najaktivniji članovi
Marija J. Nikola Lopatic Stefan Vasiljevic Turisticka Organizacija Valjevo Predrag Markovic Pavle  Bobić Petar Slavkovic Maja Stankovac

Najposećenije
Kratak turistički vodič kroz Atinu

Kratak turistički vodič kroz Atinu

Atina je najeveći grad u Grčkoj. To je kosmopolitski i turistički centar republike. Mnogi turisti iz celog sveta dolaze da vide čudo Atinu i čuda koja...
Parga - moja iskustva kao putnika

Parga - moja iskustva kao putnika

Ispričaću Vam ukratko svoja iskustva iz Parge, s obzirom da sam i sam pre polaska dosta tražio po interenetu slične stvari ali nigde nisam naišao na k...
Šta videti u Pargi

Šta videti u Pargi

Odlazak u Pargu je nešto što bih obeležio kao OBAVEZNO. Pokušaću da navedem par najinteresantnijih stvari koje bih predložio da vidite u Pargi kako bi...
Pridruzi se

© 2016. Moja Avantura
društvena mreža za putovanja i zabavu - Pokreće izrada web sajtova beograd
Nudmo Vam izbor ideja za odmor i putovanje, kao i povoljne cene smeštaja u dogovoru sa vlasnicima smestaja. Mi ne možemo biti odgovorni za ispravnost cena i usluga koje su prikazane, pa Vas molimo da kontaktirate direktno sa oglašavačima. Letovanje 2016 Grčka, Turska, Crna Gora aranžmani za putovanja avionom i autobusom. Bikinis

Top