Pridruži se!
Blog
Članci o destinaciji
$('#selCountryNews').change(function(){ if($(this).val()) lx('/'+INCDIR+'/x.php?selCountryNews='+$(this).val(), '#selCityNews'); else $('#selCityNews').html('').prop('disabled', true); }); $('#selCityNews').change(function(){ if($(this).val()) document.location=$(this).val(); });

Pridružite nam se

Kragujevac, grad koji morate posetiti

Kragujevac, grad koji morate posetiti

Kragujevac se nalazi na 44° 22' severne geografske širine i 20° 56' istočne geografske dužine. Prostire se na 835 kilometara kvadratnih. Prosečna nadmorska visina je 180 m. Na teritoriji grada se nalazi geografski centar Srbije, 8 kilometara severozapadno od centra grada, zbog čega Kragujevac ima izuzetno povoljan saobraćajno-geografski položaj.

U grad se stiže iz pet važnijih putnih pravaca. Najznačajnija je povezanost sa međunarodnim koridorom 10, kojim se od Beograda stiže autoputem za sat i po (140km).

Kako doći u Kragujevac

Automobilom

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju u Kragujevac se može stići iz pet različitih pravaca:

Od Beograda, preko Batočine, Državnim putem IB reda broj 15
Od granice sa Crnom Gorom, preko Novog Pazara i Kraljeva, Državnim putem IB reda broj 15
Od Beograda, preko Mladenovca i Topole, Državnim putem IB reda broj 16
Od Jagodine, preko Donje Sabante, Državnim putem II reda broj 170
Od Gornjeg Milanovca, preko Bara, Državnim putem II reda broj 176

Autobusom

Kragujevac je povezan autobuskim linijama sa gotovo svim gradovima u zemlji. Najbolje je povezan sa Beogradom (polasci su na svakih pola sata – autoputem, ili magistralnim putem, preko Topole).

Autobuska stanica je oko kilometar udaljena od centra grada, pa se od nje do centra može doći pešice za 10 do 15 minuta, autobusima gradskog prevoza (br. 4, 6G i 6V), kao i taksijem (u neposrednoj blizini je taksi stajalište).

Vozom

U Kragujevac se može doći i vozom, mada se grad nalazi van glavnih železničkih pravaca u Srbiji, pa se ovaj vid prevoza slabije koristi.

Železnička stanica se nalazi u neposrednoj blizini Autobuske stanice, na petnaestak minuta hoda do centra grada. U njihovoj blizini staju autobusi gradskog prevoza koji povezuju različite delove grada, a tu je i taksi stajalište.

Istorija Kragujevca

Na području Grada Kragujevca nalazimo brojne tragove ljudskog života i ostatke materijalne kulture još iz praistorije. Pre dolaska Slovena, na teritoriji grada (i čitavog Balkanskog poluostrva), živeli su Iliri i Rimljani, koji su, takođe značajno uticali na razvoj ovih krajeva. Ovu teritoriju Stefan Nemanja osvaja od Vizantije i pripaja je srpskoj državi, u XII veku. Dolinama brojnih vodotoka, putevi su vodili ka teritoriji današnjeg grada, gde prvobitno nastaje "pazarište" ili "panađur", na kojem se, radi razmene proizvoda okupljaju stanovnici iz okoline, a kasnije i putnici.

Posle pada srpske države pod tursku vlast, na području Kragujevca razvija se veoma značajno naselje, koje se pod nazivom "Kragujevdža", prvi put pominje 1476. godine u turskim spisima, koji se danas čuvaju u Arhivu vlade Turske u Istanbulu. Smatra se da naziv grada potiče od "kraguja", ptica grabljivica, koje su se koristile za lov, poput današnjih sokolova, a izgledom potsećaju na orlove i nalaze se na današnjem grbu grada.

Za vreme dugotrajne vladavine Turaka, teritorija grada dva puta pada pod austrijsku vlast. U vreme druge vladavine Austrije, grad postaje važan vojno-strategijski centar, kojim rukovodi ober – knez Staniša Marković Mlatišuma. Beogradskim mirom 1739. godine, ponovo je zavedena turska uprava na čelu sa zloglasnim dahijom Kučuk Alijom. Od 1804. godine do 1813. godine, trajao je Prvi srpski ustanak, posle kojeg grad ponovo zauzimaju Turci, da bi ga konačno napustili 1815. godine.

Prekretnica i najznačajniji period u razvoju grada, počinje 1818. godine, kada je knez Miloš Obrenović Kragujevac proglasio za prestonicu Srbije, 6. maja, na Skupštini narodnih starešina, u manastiru Vraćevšnica. Tokom narednog perioda grad se planski urbanizuje i teritorijalno širi i postaje upravno – politički, kulturno – prosvetni, zdravstveni, vojni i privredni centar Srbije. Grade se privatne kuće i brojne ustanove sa obeležjima narodne arhitekture, ulice se kaldrmišu i osvetljavaju karbidnim lampama, a kuće se po Miloševoj naredbi pokrivaju crepom, umesto slamom, u cilju zaštite od požara. Na Lepenici se u to vreme grade tri drvena i prvi kameni most. U ovom periodu nema ratova i sve je u znaku procvata, ali se zbog samovolje u vladavini Obrenovića organizuju Đakova (1825. godine) i Miletina buna (1835. godine) i Kragujevačka vojnička pobuna (1839. godine).

Prestonica je 1841. godine premeštena u Beograd i od tada se smanjuje broj stanovnika u Kragujevcu zato što odlaze brojni činovnici državne uprave. Međutim, 1851. godine, Topolivnica je preseljena u Kragujevac i osnivanjem „Vojnotehničkog zavoda“, 1883. godine, javlja se potreba za novom radnom snagom, pa se oko zavoda formiraju i nova naselja (Palilula i Pivara) u kojima žive radnici koji su se doselili i njihove porodice. U Kragujevcu su organizovane prve radničke demonstracije u Srbiji, 15. februara 1876. godine poznate kao „Crveni barjak“.

Tokom Prvog svetskog rata Kragujevac je ponovo bio prestoni grad u kojem je boravio regent Aleksandar Karađorđević i u njemu se nalazila Vrhovna komanda srpske vojske na čelu sa Radomirom Putnikom. U Kragujevcu su nastali i planovi čuvene Cerske i Kolubarske bitke, koje se i danas izučavaju na Vojnim Akademijama širom sveta. Između dva rata Kragujevac ostaje revolucionarni i idejni centar radničke klase. Najveća tragedija zadesila je grad tokom Drugog svetskog rata 21. oktobra 1941. godine, kada je, zbog nemačkih gubitaka u borbi sa četničkim i partizanskim jedinicama na putu Kragujevac – Gornji Milanovac, u Kragujevcu streljano nekoliko hiljada stanovnika, muškaraca, žena, učenika i mlađe dece. Istog datuma, 21. oktobra, 1944. godine Kragujevac je oslobođen nemačke okupacije.

Kragujevac - Univerzitetski grad

Grad je značajan školski i univerzitetski centar. Koreni visokog obrazovanja u Srbiji vezani su za Kragujevac i osnivanje Liceja u njemu, godine 1838. Na temeljima ove prve visokoškolske institucije u Srbiji, vek i po kasnije, 21. maja 1976. godine osnovan je Univerzitet u Kragujevcu. Začetak je vezan za period šezdesetih godina XX veka, kada su otvorena odeljenja Mašinskog i Ekonomskog fakulteta iz Beograda.

U proteklom periodu Univerzitet u Kragujevcu se intenzivno razvijao i danas u svom sastavu ima dvanaest fakulteta. Šest fakuteta se nalaze u Kragujevcu, gde je i sedište univerziteta, a ostalih šest fakulteta su u Čačku, Kraljevu, Jagodini, Užicu i Vrnjačkoj banji. Pored fakulteta, u sastavu Univerziteta su i studentske ustanove, koje unapređuju standard studiranja, obogaćivanjem sadržaja u oblasti kulture, informisanja, sporta i rekreacije i uspostavljanja saradnje na međunarodnom nivou.

ŠTA VIDETI
 • Kulturno istorijske znamenitosti: Milošev Venac, Knežev arsenal, Spomen park 21. oktobar
 • Sakralni objekti: Crkve, Manastiri
 • Arhitektura
 • Spomenici
 • Prirodne atrakcije: Akvarijum, Botanička bašta, Jezera
 • Parkovi
ŠTA RADITI
 • Kulturna ponuda: Muzeji, Galerije, Pozorišta, Biblioteke
 • Zabava: Klubovi, Barovi, Bioskopi
 • Gastro ponuda: Restorani nacionalne kuhinje, Restorani internacionalne kuhinje, Picerije, Brza hrana, Poslastičarnice
 • Šoping ponuda: Suvenirnice, Tržni centar, Prodavnice
 • Sport i rekreacija: Sportski objekti, Lov i ribolov, Planinarenje, Jahanje

Podelite članak sa prijateljima

Tagovi: Kragujevac, grad koji morate posetiti, Korisne informacije, 1440

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Podelite svoje utiske i komentare


Budite prvi koji će ostaviti komentar


Podeli? facebook   Oceni:Slični članci
Manifestacije u Kragujevcu

Manifestacije u Kragujevcu

Bogojavljansko plivanje za "Krst časni" - Tradicionalna manifestacija koja se održava 19. januara, na Bogojavljenje, na jezeru u Šumaricama. Svake ...
Servisne informacije i ritam grada Kragujevac

Servisne informacije i ritam grada Kragujevac

Policija 192, 378-200 Vatrogasna služba 193 Hitna pomoć  194 Tačno vreme 195 Telegrami 1961 Telefonske smetnje 1977 Brojevi telefona pretplatnika 988 ...
Servisne informacije i važni telefoni Kruševac

Servisne informacije i važni telefoni Kruševac

GRADSKA UPRAVA KRUŠEVAC Gazimestanska  br. 1 Tel: (037) 414-700 Fax: 037/430-332 E-mail : protokol@krusevac.rs www.krusevac.rs RASINSKI UPRAVNI OKRU...
initUseAbuse(); InitRateIt(); initKomForm(); InitScroller(); FBoxInit();
toolTip();

Daljinomer

Izdvajamo
Grčko-Srpski rečnik – pojmovi koji će Vam sigurno zatrebati u Grkoj

Grčko-Srpski rečnik – pojmovi koji će Vam sigurno zatrebati u Grkoj

Najčešće korišćene reči Potreban mi je prevodilac - Hrizomai derminea Zdravo - Yasu Dobro jutro - Kalimera Dobro veče - Kalispera Do viđenja -...
Obilazak Valjeva i manastira Jovanja i Pustinja

Obilazak Valjeva i manastira Jovanja i Pustinja

Provedite 5 ipo sati u Valjevu obilazeći najlepše delove grada i najpoznatije manastire u okolini - Manastir Jovanja i Manastir Pustinja!
Misterije istočne Srbije - deo 1 - Smederevska tvrđava

Misterije istočne Srbije - deo 1 - Smederevska tvrđava

Put ka istočnoj Srbiji započeli smo rano ujutro ~ 7h, plan za taj dan je bio da obiđemo Smederevsku tvrđavu, Viminacijum, Donji Milanovac, Manastir Vr...


Najaktivniji članovi
Marija J. Nikola Lopatic Stefan Vasiljevic Turisticka Organizacija Valjevo Predrag Markovic Pavle Bobić Zoran B. Petar Slavkovic

Najposećenije
Kratak turistički vodič kroz Atinu

Kratak turistički vodič kroz Atinu

Atina je najeveći grad u Grčkoj. To je kosmopolitski i turistički centar republike. Mnogi turisti iz celog sveta dolaze da vide čudo Atinu i čuda koja...
Parga - moja iskustva kao putnika

Parga - moja iskustva kao putnika

Ispričaću Vam ukratko svoja iskustva iz Parge, s obzirom da sam i sam pre polaska dosta tražio po interenetu slične stvari ali nigde nisam naišao na k...
Šta videti u Pargi

Šta videti u Pargi

Odlazak u Pargu je nešto što bih obeležio kao OBAVEZNO. Pokušaću da navedem par najinteresantnijih stvari koje bih predložio da vidite u Pargi kako bi...
Pridruzi se

© 2016. Moja Avantura
društvena mreža za putovanja i zabavu - Pokreće izrada web sajtova beograd
Nudmo Vam izbor ideja za odmor i putovanje, kao i povoljne cene smeštaja u dogovoru sa vlasnicima smestaja. Mi ne možemo biti odgovorni za ispravnost cena i usluga koje su prikazane, pa Vas molimo da kontaktirate direktno sa oglašavačima. Letovanje 2016 Grčka, Turska, Crna Gora aranžmani za putovanja avionom i autobusom. Bikinis

Top